Генерације 50 плус, изнад педесет година живота као да су у некаквом вакууму.
Однедавно време се за њих променило.

Колико до јуче "у најбољем животном добу", сменили су их и прогласили за "старо гвожће" надирући...тешко је наћи реч.
Нико се није нити обазире како им је да се боре, негде између два пута, на највећој животној раскрсници, праштању од неповратне младости, док облаче нешто озбиљније, прилагођено њиховом добу.
Није то још треће доба. Друго је. Заиста друго.
И кад се неко сети њих, да постоје, места на којем их неће попреко гледати као "маторце", где неће сметати, где ће, можда, чак, бити и најмлађи, поштовани, сигурно је урадио паметну, добру, хуману и исправну, оправдану ствар. Осевапио се, што би рекли  на југу Србије.
Породична радионица Комазец из Земуна пронашла је сасвим нову формулу за посао, који се од децембра-у овим условима никад тежим за пословање-позлатио. Како би иначе?
Живана Комазец, која има озбиљне здравствене проблеме, чији је живот и опстанак борба непрестана, практично је прекопирала део програма примењив у нашим "земунским", сувоземним условима и уз помоћ сина Слободана применила их у сали 232 Спортског и пословног центра "Пинки". Два тренера раде за свега неколико месеци са чак три попуњене групе "матораца".
А "маторци"?
Тешко би се могло рећи да у то, сви имају мање година него што се чини. Чили су духом, рекреација једнима помаже у стицању кондиције, опуштању, релаксацији, мање осећају здравствене тегобе. Како коме. Одговори се разликују. Исти су само у једном-да се од када су открили ово место осећају много, много боље. То каже седамдесетједногодишња Мирјана Каљевић, Даринка Дукић којој никада не бисте дали 60 лета, колико по крштеници има, Милојка Сарајлија (54) и највеселија међу њима осамдесетогодишња Јелица Плећаш...Заиста је тешко поверовати да је ова старица пре само неколико минута у тренерци изводила чак и компликованије вежбе.

Групе су се сродиле. Развио се дух пријатељства, препознавања. Није ово само вежбалиште. Овде је и здравствени кутак, причаоница, излазак, одушак, давање себи, како би се постало богатије за друге.
Млади тренер Митар Лепшановић (презиме му иде уз лепоту!) је просто очаран својим времешним штићеницима. "Дивни су, послушни, културни, тако пристојни, луцидни. Милина је с њима радити. Знам оно што је неопходно о њима и оптерећујем их индивидуално, према њиховим могућностима. Право је задовољство, верујем обострано, овај наш заједнички рад. Многи су дошли у тешком стању, готово непокретни, после два-три доласка опустили су се и извлачили из себе највише што се могло. Резултати су видни, као да су после само два или три месеца то неки други људи", прича Митар.
"Постоје друштва, систему, управе које истински желе да помогну и субвенционишу боравак оних изнад педесет година на оваквим местима. Страшно би нам много значио базен, можда неке повољности за закуп простора, који смо сами морали да уредимо а сада плаћамо. Таква пракса је у Београду, Новом Београду, Звездари, где су општине омогућиле корисницима бесплатно коришћење базена, на пример или дотирале цену . Био би гест добре воље да се и нама изађе у сусрет, макар колико да оборимо ионако ниску цену, али видећемо", каже Живана Комазец.
Вежбе ус партерне, недостаје места за справе, те се користе лопте, штапови, тегићи, гумене траке.
Термини за рекреацију оних којима је преко 50 година су у 16:50 и 18:10, суботом у 17 часова.
Све информације о терминима могу се добити на  број телефона  060 3355643.
Први час је, наравно, бесплатан, да видите како вам иде и одлучите хоћете ли наставити даље.
Живана, Слободан и Митар вас чекају.

ПС: У истој сали се после вежбања одржава и школа салсе. Телефон за сваки договор је 0652068226.

1 Коментари