Да живимо као нормалан свет, они не би знали шта имају. Били би награђени, не само за врхунски професионализам, већ и за преданост позиву којим се баве. Упркос игнорисању друштва, поред свог тешког и напорног посла, стручњаци Мобилног тима ОШ "Сирогојно" у Земуну стижу да раде са стотинама категорисаних или још некатегорисаних прешколаца и основаца, како би им помогли да се што успешније уклопе у инклузивни образовни процес. Осим захвалности родитеља који ову помоћ не плаћају и подршке директора Салима Горанца, као и стручних служби установа у којима помажу, они, сем посебних напора, четврту годину немају ништа.

Али, настављају свој ударнички темпо, успевајући да осим помоћи специјалних педагога, дефектолога, олигофренолога и логопеда, реализују и нову услугу-подршку родитељима.
У Србији 2014.године тешко замислива, а, ето, могућа појава!
Далеко, и то се подразумева, од очију јавности.
И не само да настављају, већ позивају осмолетке и Предшколску установу "Др Симо Милошевић" да ове године ажурирају своје потребе за услугама Стручног мобилног тима.
С тим поводом у ОШ "Сирогојно", цакум пакум уређеној и скоцканој по свим нормативима савремених (и далеко богатијих) друштава, овај вансеријски кадар организовао је и презентацију минулог искуства колегама из стучно-педагошких служби основих школа и вртића са територије Земуна, из Батајнице, Угриноваца, Добановаца, Јакова, Бечмена и Сурчина како би и у наредној школској години унапредили инклузију (укључивање у наставни процес) све  деце са посебним потребама. Уз услов да су категорисани или да чекају на решење Општинске интерресорне комисије.
Уобичајено би било да раде свој посао и јадикују над платама. Али, они пуног срца помажу и од струке хоће више, што је вероватно редак пример за похвалу, макар на страници једног локалног блога.
Шта су то урадили за претходне четири године?
У оквиру дијагностификовања реаговали стручно и у сарадњи са ПП службом школа уочили малишане којима је неопходан додатни рад да би се уклопили у школски програм. Помогли им да успешније уче и савлађују градиво, уклопе се у колектив. Таквих је ни мање ни више него неколико стотина.
Затим су неколико пута недељно одлазили у 15 партнерских школа и вртића и радили после свог редовног радног времена: логопеди, олигофренолози, специјални васпитачи, свак у свом домену. Није им било тешко да из Земуна путју ни у Бечмен ни у Добановце, свугде где је њихова помоћ била неопходна.
Задовољни постигнутим резултатима, ишли су даље.
Од ове године, они ће пружати и подршку породицама, како би знале да што боље своје дете упуте у савлађивање школске материје, али и поднели проблеме које немају с ким да поделе без накнаде.
Хумани Стручни мобилни тим ОШ"Сирогојно" чине Мирела, Јелена Милекић, Татјана Илић, Весна Јеринић и Драгана Бокшић.
Тешко је набројати шта су све Мирела у организацији, Јелена у реализацији регионалног пројекта "Растимо уз плес"( у којој је ове године учествовало 17.000 малишана из Земуна и Сурчина), Татјана у области психомоторне реедукације, Весна логопед и Драгана из Тима за подршку породици урадиле. То најбоље знају најпре деца, њихови родитељи, а онда школе које корак по корак савлађују императиве инклузивног образовног система.

0 Коментари