Када се пре две деценије срео са Рускињом, лекарком која је лечила хомеопатски, др Миладин Новаковић, наш саговорник, иначе цењени и познати интерниста-кардиолог, суочио се са методом која му је отворила нов поглед и нове могућности у позиву којим се успешно бавио у границама онога што знамо као класичну медицину. Било му је јасно, по ефектима хомеопатског приступа, да је овај далеко делотворнији, успешнији и сврсисходнији од његовог вишегодишњег бављења "класиком".

Данас, радећи у сопственој ординацији др Новаковић је поносан на дебелу и исписану књигу утисака у коју му се уписало на хиљаде излечених болесника. Није она обична књига утисака: у ову су пацијенти уписивали почетно стање у којем их је доктор прегледао, ток лечења и, наравно, оздрављење.
Иако је брзо схватио да је закорачио у нешто ново и недовољно познато, др Новаковић данас сматра да се алтернативна хомеопатска медицина не бави само многим проблемима у које класична не задире, већ да је својим радом и искуством значајно обогатио и унапредио.
Своју комбинацију сматра ефикасном и у дијагнози и у лечењу.
Зато и не чуди да су га излечени у његовој ординацији у Земуну прозвали "народним лекарем".


  • Колики је проценат излечења хомеопатским методом који примењујете?
  • Начин на који сте поставили питање је класичан за некласичан метод лечења. Такво питање се у хомеопатији не поставља. Ја не могу одговорити да је проценат тај и тај, односно стопостотни, али вам могу рећи да је излечење сигурно и трајно, болест се не враћа, јер је терапија за сваког пацијента одређена индивиуално и тачно онаква каква треба да би довела до излечења, одговара др Новаковић.
  • Како постављате дијагнозу?
  • У својој ординацији поседујем сву могућу медицинску дијагностику, изузев за дијагностификовање вируса сиде, сифилиса и крпеља. Постоје и дијагностичка средства за проверу дијагнозе. Хомеопатија значи "лечење истим"; рећи ћу вам само толико да неки сложени прегледи на Институту "Торлак" коштају десет пута више него код хомеопате и дијагноза и лечење. Без бирократске процедуре, без заказивања, без чекања, и дијагноза и лечење. Што искуство, што дијагностика, приликом првог доласка добије се и одговарајући лек. Други пут пацијенти дођу само да се захвале новим стањем.
  • Постоје ли границе хомеопатије у погледу лечења најпознатијих болести?
  • Оне су у границама дијагностике. Ја још не могу да откријем вирусе које сам претходно навео: сиде, сифилиса и лајмске болести. Искуства су драгоцена. Оралном терапијом хомеопатским лековима, гранулама биљног, минералног и тињског порекла могу се излечити и најтеже болести. Њихов списак је бесконачан. Миокардитис, бактерије и вируси у организму, које су изазивачи многих дуготрајно и класичном медицином ретко сасвим излечених болести, као што су: стрептококус, стафилококус, пнеумококус, хемофилус инфлуенца, корино бактерија, никоплазма, пнеумонија, ешерихија коли, протеус мирибилис, бактероидес, бацилус пиоцианеус, нерфригенс, коксаки, епштајн бар(изазивач мононуклеозе), цитомегало аденовирус(изазивач трбушног грипа), токсоплазмоза гонди који изазива велики број ретардиране и мртворођене деце, симплекс (изазивач алергије), херпес зостер...Просто је немогуће све их набројати. Хомеопатски лекови подједнако успешно решавају здравствене проблеме с алергијама, астмом, цистама и херпесом, али и анксиозна стања и депресије, болести нашег доба.
  • Пратећи стања у којима вам долазе пацијенти, постоји ли нешто што је промакло класичној медицини?
  • Скренуо бих пажњу на повећану учесталост аскарида, болести коју изазивају глистице величине свица. Оне су изазивачи трбушних обољења, компликација у дигестивном тракту, а када се намноже у органима, могу изазвати неурозе и депресију, па чак и епилепсију, што класична медицина тешко доводи у везу. Њихово постојање и статус у организму може утврдити тек дијагностика. Хомеопатија с њима лако излази на крај само за месец дана.

0 Коментари