Нешто више од двестотине деце са можда најтежим и комбинованим органско - психичким поремећајима дане проводи свакодневно у школи за ученике са посебним потребама "Сава Јовановић - Сирогојно".
Саветодавне, дијагностичке и терапеутске услуге Стручног мобилног тима користи чак 17 школа и вртића.
Капацитети установе су далеко већи, а могућности, када би се искористио и осмислио расположиви простор да, можда, и дефинтивно "покрије" потребе престонице и шире.
У последњих годину дана запажен је невероватан пораст деце са проблемима у говору, којима је неопходна помоћ стручњака - логопеда. То је, наравно, један од најблажих проблема.
У овој школи је рад индивидуалан, и мањкају стручњаци. Када би се опремили и уредили постојећи капацитети, било би простора за отварање великог броја радних места.
Откако се школа "Сирогојно" 2011.године из Српског дома преселила у адаптирану зграду у Призренској улици урађено је много.
Понос установе је сензорна соба за узнемирене и хиперактивне ученике, код којих се разноразним чулним ефектима стимулише пажња.
Ове године је отворена и слана пећина, изузетно благотворна деци чија је брига о себи значајно смањена, те често обољевају и одсуствују са терапија и оспособљавања. Тај се проценат већ значајно смањио.
У терапеутско - рехабилитационом блоку у приземљу зграде у току је размештање сале за развој моторике.
Раде се кабинети за логопеде.
Понос установе је биоген, квантна соба са биотерапеутским, посебно благотворним ефектима. Ускоро ће се придружити и справе за масажу и стимулацију.
У школи је пред најрадосније празнике, Божић и Нову годину напето, јер је објављено такмичење за најлепше украшену учионицу.
У кабинету за занате радиле су се многе ствари: грнчарија, плетене корпе, пустовала вуна.
Школа има модерну трпезарију, храна је из "Лида".
На великој тераси планира се учионица на отвореном. Једна већ постоји у исцелитељском врту, под сеником у дворишту школе.
Међутим, годинама се позивају донатори и апелује на државу да регионалним пројектом опреми и уреди поткровље од 420 квадрата. Технички и грађевински пројекат са финансијском конструкцијом су давно уређени, али 80.000 евра није лако наћи.
У поткровљу се планира највећи дневни боравак у граду, за све узрасте, са библиотеком и училима, као и свечана сала.
Исцелитељски врт око школе урађен је по свим прописима: обореним ивичњацима, теренима и подлогом. Садржаји су прилагођени потребама, има простора за слободну импровизацију.
Ограда школе осликана је пригодним графитима, а гости, студенти београдског Факултета примењених уметности школи су поклонили мозаик "Загрљај". У ову реч сажела се мисија школе.
Међутим, овогодишњи добитник награде заслужни грађанин Земуна, директор школе Салим Горанац не одустаје од замисли да установу претвори и у школу која би оспособљавала и школовала попут других, издвојених у Београду.
Наравно, сви путеви су тешки, али једна по једна препрека пада.

0 Коментари