Српска краљевска асоцијација академика, иноватора и научника (СКАИН) облележила је у просторијама Канцеларије за дијаспору у Београду 10.јула 2013.године Дан науке, дан када је рођен велики научник и иноватор Никола Тесла.

Орден Витеза –Тесле овом приликом СКАИН је уручио патријарху српском Иринеју.
Захваљујући на високом признању, обраћајући се и принцези Јелисавети Карађорђевић, која је својим доласком свечану академију учинила достојанственијом, патријарх је изнео идеју да се земни остаци великана Николе Тесле сахране уз два највећа претка: Светога Саву и Вожда Карађорђа у Београду. Патријарх је у више наврата поновио познату чињеницу да је Тесла рођен у свештеничкој породици и поносио се својом вером и родом.
Ову иницијативу је недавно својом одлуком верификовала и СКАИН, потврдио је њен председник академик Љубинко Илић.
О предстојећим празницима је говорио академик проф.др Љубивоје Стојановић.
У СКАИН је примљен др Васо Антуновић.
А у свечаном делу програма на гуслама је наступио и Саво Контић.
Скулптура Драга Ђокића са три лика у једном: Тесле, Миланковића и Михајла Пупина украсила је просторије СКАИН-а.

Овога дана у целој Србији, многим градовима и варошима, обележен је рођендан генијалног научника Николе Тесле. У Београду је положен венац на његов споменик испред Електротехничког факултета.

У галерији куле на земунском Гардошу отворена је изложба "Теслине дипломе" из збирке Музеја Николе Тесле у Београду. У колекцији, чији је тек један репрезентатвини део изложен, док ће други публика имати прилике да види у сптембру, нашле су се фотографије Теслиних доктората, почасних доктората и учлањења у СКАНУ, као дописног члана. Може се видети и почасни докторат, који му је додељен на чувеном универзитету у Јејлу.
Помоћник директора Теслиног музеја у Београду  Младен Вујовић истакао је да интересовање за генијално Теслино дело у свету евидентно расте. Да Тесла не престаје да инспирише. Технички уредник Музеја, који је на позив највеће светске Научне фондације из Филаделфије боравио у Њујоркеру у Теслиној соби и одатле направио снимке Њујорка, приказао је фотографије, док је Адриајан фон Рунић из Сиднеја на флаути извела модеран репертоар.

Србија је и ове године обележила Теслин дан. Криза је узела данак и умањила сјај, али се поштовање које исказујемо генију не умањује, већ, напротив, непрестано повећава.
Гламурозно и велелепно се славило Теслино презиме и дело широм планете.
Никола Тесла и његово ретко, изузетно дело, које је, према очекивањима, забележило феномене и закономерности Васељене још увек непознате пуку, добијају на значају и величини што време одмиче. 

0 Коментари