У експедицији од 42 члана  која је од 29.јуна до 15.јула 2013.године освојила највиши врх „капије Европе“ Кавказа-Елбрус (5642 метра) нашао се и наш суграђанин Бојан Јелић.
О његовом највећем успеху, али и потешкоћама које је победио у свом походу на, по последњој географији, највиши врх Европе, Елбрус, причао нам је на кафи у „Четверцу“ на Кеју ослобођења пет дана по повратку. Још увек неиспаван и уморан, али пун утисака. Записао их је и на свом блогу. http://planinar-sanjar.blogspot.com/2013/07/elbrus-2013.html ...


Како Бојан иза себе већ има освојен Мон Блан (4807 метара), поредећи своја два сасвим различита искуства описује: „Мон Блан је алпинизам, пун опасних стена и висова са којих се гине. Елбрус је пун ливада и пашњака које пуцају и чине га два врха незнатне висинске разлике. Прелепо је, али је око 800 метара разлике на тој висини у погледу разређеног ваздуха и осталих услова неизмерно теже него на Мон Блану. Имали смо, наравно, среће да се у „седлу“ огрејемо на сунцу и не смрзнемо, што би био случај да је био облачно или ветровито време“-прича расположено Бојан.
Јелић је био једини Земунац у овој вишечланој експедицији.
Путешествије од више стотина евра кроз више држава јужног Балкана, Турске и подкавказја платио је у целости сам. Нико се од званих донатора није одазвао на његове апеле.
„Помало је тужно, јер је једна општина у Србији финансирала своја два планинара у овој експедицији, и то у поптуности. Стигло им је и за опрему и за џепарац. Што се Земуна тиче-мрка капа. Једном су проверили адресу, да ли су наводи у мом допису тачни, а онда одговорили како нема могућности...Тема класика. И привреда је затајила: нико од земунских привредника се није сетио да финансира мој подвиг, а истакао сам заставу Земуна на врху Кавказа, једним јединим чипсом.
Утолико мо је ова победа дража. Она је само моја. Победило је срце и воља. Још увек сам једини који се без одговарајуће обуке упустио у ову авантуру и освојио Елбрус уздајући се у кондицију, снагу и сналажљивост“-каже Бојан Јелић.

На Елбрус се у друштву Бојана и планинара попело и 11 жена!

0 Коментари