Култни регрутни центар добровољаца ратова вођених 90-их година на просторима некадашње СФРЈ, једна од највећих касарни такође некадашње ЈНА,  "Алекса Дундић" у Земуну за отприлике годину дана постаће једно од највећих градилишта.  Многи га већ зову "Степа 2", по угледу на стамбена насеља изграђена у такође бившој касарни. Међутим, забрињава чињеница да се ови, што због квалитета, што због мућки, што због...чега већ неуспешно (рас)продају, чак и на снижењу - на жалост, не на првом.

Носталгично сам се присећала, право да вам кажем предосећајући неку од типичних судбина ове локације и у овом приватном албуму на ФБ из далеке 2010.године.
Било је јасно да се напуштени и запуштени простор припрема за неку нову намену - док му је "надлежни" смисле: шест хектара површине на изузетно атрактивној локацији, омеђен улицом Цара Душана, Шумадијском, Задужбинском и Филипа Вишњића није могао да буде заборављен.
Поглед на једну од највећих касарни из улице Цара Душана
Носталгични графити на давно разореној и гранатираној огради, напуштени објекти, у некима су привремени смештај нашле породице војних лица - нису дуго могли бити остављени на миру.
Сада им је Грађевинска дирекција Србије нашла намену.
Војска намирена, добиће, како јављају медији, стотинак станова за збрињавање породица својих припадника.

Остало ће, као и у случају до данас непродатог комплекса "Степа Степановић" на Вождовцу, бити пуштено у продају. Извучене су, изјављују планери, и поуке, да се изгради већи број мањих станова - траженији су и лакше нађу купца. Биће занимљиво пратити коме ће бити поверени послови изградње.
Оно што се намеће као главни проблем - иако је табла с упозорењем пролазницима улицом Цара Душана откако је донет план о изградњи стамбеног насеља, наравно, уклоњена - шта је са неексплодираним ракетама које су заглавиле у делу бомбардованог комплекса 1999.године?
Касарна је, као и остали војни објекти у Земуну, у више наврата гранатирана.
Дакле?

29/1/2016

0 Коментари