Поводом Светског дана очувања енергије који се обележава се 14. фебруара, општина Земун је за ученике завршних разреда Земунске гимназије, у просторијама школе, 19.фебруара организовала пригодно предавање, које је одржала електроинжењер АНА БРКЉАЧ, са Одсека за енергетику ЕТФ-а у Београду.

Она је матурантима објаснила на који начин конвенционални енергенти у употреби загађују животну средину, којим кључним документима је човечанство ограничило њихову и употребу и на који начин задало краткорочне циљеве заштите.
Насупрот томе, неопходно је превазићи бирократске, материјалне и техничке баријере како би се искористили обновљиви извори енергије, чија експлоатација чува планету, али и резерве угља, нафте, гаса и осталих енергената, које су врло ограничене. Бркљач је истакла да је ова оријентација нужна и због мира у свету, јер су сви међународни конфликти углавном настали око експлоатације извора ових ресурса.

На који начин се ескплоатишу природни, обновљиви или алтерантивни извори енергије, Бркљач је објаснила уз помоћ пригодне, узрасту матураната прилагођене презентације, тако да су у предавању истински уживали. Било је пуно питања, на која је Бркљач одговарала током свог излагања, о коштању инсталација за искоришћење алтерантивних енергија. Испоставило се да они у догледно време, уз постојање добре воље, могу бити извор 80 одсто потреба за енергентима и готово у потпуности заменити конвенционалне изворе. То су сунчева светлост, доступна на огромној површини Плаве планете, затим енергија ветра, снага воде, од река до океана, биомаса (органски отпад), природни термални извори, али и нуклеарна енергија.
"Огроман и релативно еколошки чист извор енергије представља фисија, међутим, она је извикана после неколико хаварија, посебно оне у Чернобиљу 1986.године и недавне у Фукушими, у којима је затајио скључиво људски фактор. Проблем, са којим човечанство неће да се суочи на одговарајући начин јесте одлагање нуклеарног отпада, који је радиоактиван и чије је одлагање и чување изузетно скупо, те је јефтиније искористити га као бојево пуњење за наоружање. У ствари је то, као и очување планете уопште, ствар свести појединаца и група који њоме "управљају", истакла је Бркљач.

Као позитивне примере из наше средине и окружења, она је истакла проналазак соларне батерије свога колеге Милосављевића, као и употребу батерије за покретање аутомобила "Римац" у суседној Хрватској, који доказују да имамо памети и знања, а да ће је ускоро морати почети да прате и финансијски фактори.
Нови свет можда неће чекати, што се залихе конвенционалних енергената буду смањивале, указаће се неопходност преласка на обновљиве изворе, који су неограничени, а истовремено, будући из природе, неће штетно утицати на њу.
Матуранти су предавање поздравили дугим аплаузом.

http://zemun.rs/predavanje-u-gimnaziji-povodom-svetsk/


0 Коментари