"Мала школа" у Земун пољу, у кући Националне заједнице Египћана у Србији, коју су заједно покренули и осмислили Национални савет Егићана, Савез светских цркава, школа за образовање одраслих "Бранко Пешић" и бројни донатори, спонзори и пријатељи као што су Црква Исуса Христа светаца последњег дана, обележила је заједничким сусретом на Ивањдан, 7.јула прву годишњицу постојања и рада.

Овом приликом су Стив и Шери Лабун, мисионари Цркве ИХ у Србији, малишанима из Земун  поља обезбедили нове столове, столице, магнетну таблу, рачунаљку, дидактичка средства и неопходна учила и средства. Пре тога су куповином најмодернијег лап-топа и специјалног софтвера помогли Себастијану Асимовском да се у 20-ој години живота описмени.

Лабунови су Агима Ајру, председника Националног савета Египћана и учитеље из "Бранка Пешића" ангажоване у "малој школи" питали шта им је још потребно да им обезбеде, јер су нам рекли да Црква која броји 14 милиона чланова у 152 земље света пуно улаже у своју хунамитарну мисију и свугде је где треба помоћи најугроженије.
Јованка Стојић, директор школе "Бранко Пешић" сажела је резулатате "мале школе" за претходну годину рада:"Ми смо ретка, ако не и једина школа која образује децу и одрасле који нису имали услова да се на време образују и школују.
Овде смо спроводили предшколски програм за припрему за полазак у школу и сматрамо огромним успехом што смо уписали 30 нових ђака на редовно школовање, која на други начин не би стигла до школе. Описменили смо у овом простору и пружили им за годину дана знање за ниже разреде основне школе, тако да могу од септембра искористити своју "Другу шансу", како се зове и наш нови пројекат, чак шеснаесторо одраслих, односно родитеља деце који су учили заједно са својом децом у овој кући!"
Агим Ајра, задовољан што је пројекат заживео и наставља се, те се доказао као самоодржив, планира даље. Следећу "малу школу" на темељу искустава ове у Земун пољу, у насељу Ледине. После можда опет следи повратак на земунску територију- Батајница...
У сваком случају, пред очима "Земун инфа" који је све ово помно пратио и медијски је пријатељ пројекта, догодила се необична трансформација од порођаја до здраве бебе, која је, ево, проходала, добила зубиће и "проговорила"...Чуди само да држава ћути и држи се по страни.

0 Коментари