Као и сваке године, у Бусијама, насељу које је никло на ледини планираној за централну градску депонију, на сеоску славу Светог Ћирила и Методија, одржан је велелепни народни сабор. Како приличи, у храму који носи име првих словенских апостола, Ћирила и Методија, колач су освештали и исекли после свечане литургије владика сремски Василије, кум славе и председник Земунске општине Бранислав Простран и многи домаћини и званице.

Тога дана увек буде весело у Бусијама, младом насељу између Угриноваца и Батајнице. Насељу које као изузетно ретко бележи огроман природни прираштај, јер су овде куће подигли млади избеглички брачни парови.
На дан славе око цркве се поставе тезге и шатре и буде прави народни сабор. Виде се луксузни аутомобили са страним таблицама: то су избеглице које су кренуле на Запад трбухом за крухом дошле на сеоску славу, обично пуни дарова. Врте се рингишпили и као у времеплову момци девојкама купују лицидерска срца.
Жао ми је веома што већ трећу славу нисам у жижи догађаја, јер сам непожељни сведок, ваљда. Али, рачунам , све ће то проћи, времена се мењају и људи, а ако сте били претходних пет пута, онда јасно можете прептоставити како се ствари догађају.
Изабрала сам да одем на славу код оних код којих сам позвана-у Удружење Ћирилица. А како је било, читајте и гледајте.


0 Коментари