U sveopštoj pometnji u kakvoj živimo već duže vreme, mnogima je promakla tužna vest da nas je u 79-oj godini života 12.maja od srčanog udara napustio jedan od najpoznatijih zemunskih pekara Cvetan Kalevski. Čovek i porodica učeni da hrane zdravo, jeftino i sve gladne.

Donirao je bezbroj zemunskih manifestacija, vrtiće, škole, a osoblje pekare imalo je nalog da nahrani svakog gladnog namernika. U tome je iao punu podršku svoje supruge Danice i četiri ćerke naslednice, kao i sina jedinca Stefana.

Od svog dolaska u Zemun iz Kičeva u ranoj mladosti, Cvetan Kalevski je već 1975. godine imao svoju pekarski radnju ''Gardoš'' u Njegoševoj ulici. Njegove recepture su bile bez aditiva, zdrave, na masti, kao iz domaće kuhinje i zbog niskih cena - a Cvetan je imao i svoja polja i silose za skladištenje hlebnog zrna, zaokruženu proizvodnju, kao svaki dobar domaćin - brzo postao institucija u Zemunu.

Gotovo nikada nije odbio sponzorstvo ili donatorstvo, nahranio je hiljade ljudi.

Sahranjen je 14.maja na Zemunskom groblju u prisustvu stotine rođaka, prijatelja i građana koji su ga ispratili na večni počinak.

Slava mu i pokoj plemenitoj duši.

17/5/2021


0 Коментари