Већ пету годину заредом Земунски основци примају у своје домове, а школе, општина и локалане институције су домаћини малим матурантима с Косова и Метохије
. Тако је било и овог  19. маја, када је 160 матураната срдачно поздравио председник Земунске општине Бранислав Простран и пожелео им лепо дружење са пријатељима из нашег града.
Трудећи се да им сваки тренутак буде испуњен и незаборавна успоемна кад се врате кућама, домаћин су се потрудили да деци с Косова и Метохије покажу што више: првога дана су обишли Музеј ваздухопловства, а примио их је и председник Србије Борис Тадић.
Незаборавни викенд провели су крстарећи београдским рекама, Савом и Дунавом, упознајући се са Старим језгром Земуна, кулом Гардош и видиковцем, једном од најстаријих србских цркава Храмом Светог Николаја, Господском, Магистратским тргом и осталим знаменитостима.

Многи од њих склопили су права и трајна пријатељства. Симеон Савић, ученик трећег разреда ОШ"Мајка Југовића" примио је у својој лепој кући, у којој живи са родитељима и још два брата Милана Васића из Станишора код Гњилана. Милан је мало пoвучен и ћутљив, али га Сима непрестано нешто запиткује и поучава. Изгледа као да га гњави, али се Милан брани од те помисли и каже да му је много лепо и да ово гостопримство никада неће заборавити. Ко зна шта живот носи и где ће још и како укрстити путеве ове двојице дечака: једнога који живи у готово идеалним условима и другога који све то гледа и можда мисли: "Ех, кад бисмо и ми овако", мислећи на своје укућане, који не раде и живе како се мора...

0 Коментари