Рођендан и слава, Свети Ћирило и Методије, у Удружењу Ћирилица прослављени су представљањем књиге Петра Јаћимовића "Српска ћирилица" и свечаном доделом признања пријатељима Удружења.

Срби су једини веропски народ којим има језик на два писма, ћирилици и хрватској латиници, као и лингвисте који заговарају овај "језички екумнеизам" и државнике који користећи се латиницом, у ствари крше Устав рођене државе! Ово је закључак који су извели поред писца мр Бошко Брзић и сава С. Тодоров.
У разговору о књизи која је на слави просто планула, чула су се и мишљења зашто се ћирилица као србско писмо излаже својеврсном прогону: као симбол најсавршенијег записа једног језика, она је битан конституент народа, етноса. Разарањем писма, атакује се на језик, а тиме и на национално биће.
 Као главни кривац за овај процес који је редаикално заустављен у Русији или Румунији оштрим државним мерама, означена је власт у Србији, која, како је истакао један од диксутаната "изгледа да Србе треба на све начине да претвори у какве-такве Хрвате, што је видно из црквених догађања и невоља које доживљава свако ко пише ћирилицом".
У наставку вечери наступио је хор "Пријатељи Ћирилице", проф на Богословском факултету Димитрије Калезић, песник Василчије Џелетовић, а заслужним спонзорима и браниоцима ћирилице додељене су почасне чланске карте и признања. Једно од њих стићи ће и до Новака Ђоковића, зато што је "шампион" на мајици коју носи исписано србским писмом, ћирилицом.







0 Коментари