Игра у најширем смислу речи, што значи и спорт, подразумева, негде дубоко, али јасно у себи-песму. Има је у врхунском и аматерском заносу, само је питање слуха колико је чујете.

Кад вам у госте дођу пегави, луцидни, риђи, црни, белопути, свакојаки младићи до 19 година, весели и здрави духом и испуне општински хол својим звиждукањем, чини ми се карактеристичним за рагбисте, и још дођу из Белфаста, Манчестера,  Лидса, Ливерпула- не знам има ли дражих гостију. Дођу да с неким играју, некоме покажу игру, подуче га, да виде и упознају твоју земљу и град, а ти чезнеш за тим далеким индустријским градовима из којих је поринут "Титаник", у којем су се родиле "Бубе", "Клеш" и толики, поред све контрапропагнаде о легендарном Британском МИП-у и Краљици мајци и Комитету 300, дође ти да вриснеш!
Осећај је светски.
Бен Свифт је из Кокермута, општина Кантрија у Јоркширу, има модеран чуперак преко ока и прћаст носић, плаве очи. Допада му се Земун, река Данјуб јако, каже, свиђа му се Кеј и Гардош у даљини, био је синоћ на Калемегдану са друштвом, седели су у београдским кафићима, мисли да је "прауд", красно.
Јоркширци се страховито разликују међу собом, има вижљастих и трупастих, свакојаких, сви су исти по осмеху, безазлености, здравом спортском светском духу.
Ови момци Британске рагби репрезентације  дошли су да са нашом студентском репрезентацијом одмере снаге и промовишу рагби, свој стари, омиљени фудбал, настао крајем 19. века. И ништа лоше не могу донети. Драги су и дражесни гости, које су с осмехом дочекали и њихови амбасадор у Београду Мајкл Девенпорт и предсеник општине Земун Бранислав Простран са сарадницима и "кривац" за овај сусрет, члан Већа општине Милосав Стаменов.
После општинског протоколарног  дела, рагбисти су отишли на зелени травнати терен Института за кукуруз у Земун пољу и ђацима другог, трећег и четвртог разреда показали основе рагбија. Допали су се једни другима и без обзира на језичке баријере брзо нашли заједнички језик.

Наде су да ће се Рагби клуб "Змај" који је основан далеке 1957. године, па замр`о, и опет обновљен 2007. године још једном појавити као спортски фактор у Србији, каже Александар Алексић, тренер и члан УО овог клуба.










0 Коментари