Написали смо давно, отприлике још у 2010-ој, додуше пред крај, или сам почетак 2011.године како Земун са више од 150.000 становника има вероватно најнемуштији медијски простор:ни радија, ни телевизије, чак ни преко кабла, па ни новина, изузмемо ли "према потреби" излажење билтена за интерно информисање грађана и запослених у општинској управи "Земунске новине".
И, деси се чудо.
Ногу је повукао, како се то каже, "Земунвац" који је изашао почетком априла, а свега пар дана потом и први број "Земун преса". И једни и други, у првом случају издавач Удружење грађана "Земунска прича", у другом "Земунски покрет" пре(д)изборно удружен у УРС схватили су и превазишли неке уобичајене почетничке замке. Нису се као некада бавили само својим интересима, већ су их проширили и на грађане, дотакавши се пар болних тема. Снабдевање, криза, посебности Земуна-на шта су Земунци преосетљиви, пијаце, скупоћа, хоће ли Батајница постати 18-та београдска  општина...Ту и тамо која препознатљива страначка боја...Посебно у "Земун пресу" у којем је већ у првом броју, који се делио бесплатно, огласио и лидер "Земунског покрета" Миша Крстић у интервјуу, али не да би објаснио како се пркео ноћи запослио као помоћник у неком од градксих секретаријата, већ да поново обећава грађанима "брда и длове".. Но...
У међувремену су изашли и "Земунски кровови", довољно професионално сачињени да се Власи тешко могу досетити ко стоји иза краснописа Андрије Јанићијевића. И нек ` то остане и даље загонетка.
Изашао је и сасвим солидан "Билтен" ОО СПО Земун. Сви су схватили значај штампе и медија као релативно најдоступнијег приручног маркетинга, који сво четворо у кући могу ишчитати на смену, макар из радозналости и зато што земуснке штампе дуго није било.
У међувремену се на киосцима појавио и други, мајски број "Земунца", као и бесплатног "Земун преса". Да ли ће само први број "Земунских кровова" бити бесплатан, сазнаћемо кад дође ред на други. Битно је, ипак, да се нешто догађа.  


0 Коментари