Општина Земун придружила се свима који су обележили 25.новембар, Светски дан борбе против насиља над женама. Стога је организовала јавну трибину под именом "Уморне од насиља" у којој су узеле учешће Нена Лаловић, самостални полицијски инспектор и Нада Штављанин, социјални радник из ЦСР Земун.
Присутне општинске службенице подравила је Ксенија Узуновић, члан Већа општине.
Из, како је истакла, на жалост свог огромног искуства, Нена Лаловић је издвојила најкарактеристичније животне приче.

Кривични закон Србије је тек 2001.године у члану 194 препознао насиље над женама као кривично дело. Став јавности донекле је промењен због вођења великих кампања и охрабривања жртава да затраже своја права и за њих се боре, од пријављивања насиља и насилника полицији, до Центра за социјлани рад или процесуирања чина насиља и починиоца насиља пред судовима.
Говорећи о свим аспектима злостављања, Лалаовићева је истакла да дуготрајно трпљење насиља разара личност и убија сваку вољу за животом, чинећи од жртве нефункционалну особу.  Она истиче позитивне намере Предбрачног уговора, који дефинише многе спорне ставке у браковима склопљеним на брзину, те наглашава значај афирмације овог законског реулаторног инструмента, значајног у превенцији злостављања.
И тзв Породични закон је заштитио слабије, рањивије и обично угроженије: жене и децу. Тако је могуће да, макар био и власник стана, уколико је насилник муж и отац може добити судску меру исељења због кривичног дела насиља итд.итд.
У наставку трибине, на којој је постављено доста питања, Нада Штављанин је говорила о социјалном аспекту насиља и последицама.
"Од свих пријављених облика насиља (над женама, старима, децом) насиље над женама је најприсутније и чини 90 одсто. Само у овој години 44 жене су смртно страдале од насилника, најчешће својих бивших или садашњих мужева!"- изнела је службене податке Штављанин.
Она је упозорила на калкулантски однос који јавност често има према жртви: " Жртва је жртва, а насилник насилник, и за онога ко чини насиље нема оправдања у понашању нити поступку жртве! Насиље, исто тако, није приватна ствар, већ свих нас који смо сведоци"- нагласила је социјална радница ЦСР Земун.
Колико се год пута обратила Центру за заштиту, од жене жртве насиља се не може очекивати да напусти мужа насилника, већ јој се увек мора указати помоћ, било склањањем, породичном терапијом, и овај рад карактерише бесконачна стрпљивост, рекла је Нада.
Чест узрочник насиља је сиромаштво, али постоје много ефикаснији начини "чувања" брака од "дозвољавања" односно трпљења насиља: подстицање супружника да тражи посао, предузимање тражења посла за себе како би се опоравио кућни буџет и подигло самопоуздање породице и томе слично.
У сваком случају, корисно је знати да жртве насиља штити закон, а у ургентним случајевима прво полиција, затим Центар за социјални рад и на крају -суд. Ко одлучи да насилника тужи, а нема пара за адвоката, тужбу може подићи са доказима да нема приходе и у општинској служби за бесплатну правну помоћ.



0 Коментари