Празник теслијанаца је увек када се окупе и разговарају о великом делу и баштини једног од највећих генија србског порекла Николе Тесле. У земунској општини су се, на позив председника Научне фондације Никола Тесла из Филаделфије Николе Лончара и одскорашње директорке Фондације за Балкан и Србију, али и манифестације „Теслин дан“ и заменице председника Скупштине градске општине Земун Олге Зорић, одазвали и окупили можда у овом тренутку и најпознатији и најделотворнији теслијанци, од изумитеља и проналазача, угледних универзитетских професора и директора институција које носе име великог жреца науке и иноваторства до новинара, стваралаца и уметника, али и добронамерних и итекако корисних поштовалаца његовог великог дела свих струка и оријентација.

Била је ово права прилика да се размене искуства, поделе признања најзаслужнијима што је прошлогодишња 155.годишњица рођења генија Николе Тесле до те мере оправдала очекивања поштовалаца великог истраживача да је на првој седници СО Земун увршћена у редовне манифестације од значаја за овај град, те добила неопходну „инфраструктуру“ за будућност. Не само да се Земун, Београд, Србија приближила свету у слављењу датума важног за цело човечанство, већ је Земун постао центар велике светковине теслијанаца у целоме свету, као симбол завичаја и србског порекла генија, кога би да својатају многи, али је он Отаџбину добро знао и увек и на сваком месту помињао и прослављао, не остављајући никакве дилеме око тога .

Где су год сабрани теслијанци, они једни другима говоре ти и лако налазе заједнички језик:циљеви су им исти-слављење великог претка, који је, по мишљењу многих светских умова, унапредио и развио човечанство.
Тако је и овога дана у кабинету председника општине Земун било сложно, давали су се предлози, делила одликовања, размењивале идеје.
Било је лакше када су се сви идентификовали именом, презименом и струком да се направи најцелисходнија организација. Нашли су се заједно и на истом месту људи са познатим и мање познатим биографијама, које је Тесла повезао нераскидивим спонама: Милоје Поповић Каваја, Рада Лотина, Стево Новаковић, Весна Мијаиловић, Јасмина Пешић, Дуња Бибић, Бранислав Пајић, Зоран и Александар Милинковић, Вера Цврковић, Љубивоје Тадић, Велибор Вукашиновић, Владимир Јеленковић, Владимир Ајдачић, Горан Марјановић, Милован Здравковић, Марко Лопушина, Љубинко Илић, Никола Јапунџић, Раде Рајић, Бођко Ђуричковић, проф.др Јован Цветић, Радомир Путник, Милош Толимир, Војкан Станковић...

Манифестацији „Теслин дан“ поздраве и подршку пружа и УГ“Акција изградимо Теслин торањ у Србији“ на челу са Душаном Синадиновићем који из родног Лесковца деценијама неуморно бије битку за остварење овог свог сна. Недавно је Научна фондација потписала споразум са овим удружењем како би се иницијатива захваљујући Србима из дијаспоре примакла реализацији.

Идеје и предлози

Директорка манифестације „Теслин дан“ мр Олга Зорић најавила је да ће са места директорке Научне фондације Никола Тесла за Балкан и Србију оснивати огранке у Русији, Украјини, Белорусији, Јапану и далекој Кини.
Видео линком манифестацију која ће се по други пут одржати у Земуну 10. јула моћи ће да прати цео свет, док ће вебинаре и контакте преко интернет комуникације обезбеђивати Војкан Станковић. Њему ће моћи да се обрате сви теслијанци света са својим оригиналним сепаратима, делима, написима, конструкцијама и идејама које заслужују да се појаве на веб порталу Теслине научне фондације, саопштили су Никола Лончар, Војкан Станковић и Олга Зорић.

После кратког осврта на прошлогодишњу премијеру „Теслиног дана“ у Земуну, прешло се на осмишљавање програма овогодишње манифестације.  Олга Зорић је најавила отварање свечаном академијом у скупштинској сали општине Земун, читање телеграма подршке из земље и света, одржавање научног симпозијума на којем би највредније радове и достигнућа представили научници, истраживачи и изумитељи, потом изложбу фотографија у „Атељеу Чубрило“ у галерији Куле на Гардошу, наступ два КУД-а и ансамбла „Никола Тесла“, гуслара, које је великан посебно волео, затим извођење представе „Тесла или прилагођавање анђела“ током манифестације која ће трајати „Лета на Гардошу“, обједињени програм Удружења ваздухопловне индустрије Србије и Музеја Николе Тесле, као и Регионалног центра за таленте у Земуну.

Владимир Јеленковић је објавио да ће Музеј Николе Тесле приредити изложбе трију збирки: поклона које је тесла добијао током свог живота, реплике најчувенијег, мистериозног „Плавог портрета“ за који је Тесла пристао да позира, а објављен је на насловној страници њујоршког „Тајмса“ и свих 56 Теслиних диплома, ордења које је током живота добио од најпрестижнијих светских универзитета, институција и појединаца.
И ове године ће у програму прославе 156.годишњице од рођења Николе Тесле узети учешће књижевници из земунског Књижевног клуба „Иво Андрић“ пригодним делима, обећала је Рада Лотина.
За случај лепог времена, Кеј је идеална локација да се изложе проналасци, а како се у мају до октобра паузира у Центру за таленте, од идуће године увешће се темат о Николи Тесли такмичарског типа, са којег ће се победници изложити на „Теслин дан“, рекао је директор Центра Милош Толимир.

Целодневне активности на Аеродрому „13.мај“ демонстрацијом рада модела на даљинско управљање, уз могућност да се део одржи и ове године код хотела „Југославија“  најавио је Велибро Вукашиновић из УВИС-а.
Професор Владимир Ајдачић предложио је да се Научна фондација и све манифестације у част и славу Николе Тесле заложе да се име нашег генија и научника светског гласа чује и обележи на предстојећој Олимпијади у Лондону и први пут изнео идеју о Академији младих као предворју за пријем у СКАИН и остале академске институције.
Милутин Поповић Каваја предложио је да се у Србији уради могуће: реплика Теслиног торња око које би се окупљали млади.
Весна Мијаиловић најавила је у најскорије време оснивање Духовног центра Николе Тесле „Голубица“.

За читаоце „Земун инфо“ сазнали смо да је у току регистрација Удружења, а да ће пројекат објединити духовне, научне и све расположиве ресурсе у Србији и шире на слављењу дела и заоставштине нашег најпознатијег сународника, на ползу најпре младих, чији се одлив може зауставити ако се упосле у Отаџбини...Наравно, ово је само најопштија информација, али ћемо пратити пут ове идеје.

Одликовања и признања заслужнима

Преносећи само изводе овог важног састанка, нећемо изоставити идеју да голубица за ову годишњицу долети у Земун из Смиљана, дакле из правца у којем је с почетка прошлогдишње манифестације послата у небо у част Тесле који је обожавао ову питому и племениту птицу.

Захваљујући се за заслуге у организацији прошлогодишње премијерне манифестације „Теслин дан“ у Земуну, директорка Олга Зорић и председник највеће светске Научне фондације Николе Тесле из Филаделфије Никола Лончар специјално одликовање доделили су новинару и публицисти Марку Лопушини, његовом колеги Александру Милинковићу, директору Удружења ваздухопловне индустрије Србије Велибору вукашиновићу и академском сликару Лазару Радовановићу за најлепши рад инспирисан Теслом.
Наравно, састанак Организационог одбора манифестације „Теслин дан“  није овиме и завршен, водио се у холу и фоајеу земунске општине уз пиће с ногу и бесконачну причу која се, чини се, и не може никада испричати.

0 Коментари