Фејсбук је машина за дигитално надзирање

јун 4, 2012

Дигитална технологија омогућава надзор људи о каквом је Стаљин само могао да сања
У интервјуу за тпортал Ричард Столман, један од пионира програмирања и интернет активизма, објашњава због чега се сви морамо борити за слободу интернета и износи своје критике на рачун Фејсбука.
Оснивач Фондације за слободни софтвер (Free Software Foundation) Фејсбук назива машином за дигитални надзор људи.

У Ирској је један човек успео да од Фејсбука добије све материјале које та друштвена мрежа има о њему и добио је две хиљаде страница! Па толико о обичним грађанима нису имале ни совјетске тајне службе. Дигитална технологија омогућава надзор људи о каквом је Стаљин само могао сањати. А ми данас живимо у свету у којем владе сузбијају народне побуне и раде у корист банкара. У Европи је Мађарска у томе за сада отишла најдаље. Дигитална технологија омогућава властима повећање контроле над људима и налазимо се на путу који није демократски. Фејсбук ће америчкој влади дати све податке које има о некој особи, захваљујући лицемерно названом закону Patriot Act. Зато се морамо одупрети и владином и корпоративном надзору. Укратко, Фејсбук није ваш пријатељ“, рекао је Столмен.
Он се осврнуо и на своју изјаву након смрти Стива Џобса (да подсетимо, тада је рекао да му је драго што Џобса више нема), која је наишла на многе негативне критике.
Људи који су ме напали имају погрешне приоритете. Прича како се Џобс није могао одбранити јер је мртав је смешна, јер је постојао огроман ПР одсек његове компаније посвећен само томе да га цели свијет оплакује. Џобс се бавио тиме да зароби кориснике својих уређаја и све што је чинио је било страшно штетно. То је важно! Мене он као особа не занима.
Против зла који је Џобс учинио борићемо се још годинама. Apple је пионир система цензуре софтвера. Због тога сам коментарисао његову смрт, јер он је започео велико зло које расте и расте. Оно што је Стив Џобс радио је напад на слободу милиона људи“, каже Столмен.
Позитивне коментаре Столмен је имао за Анонимусе, назвавши њихову делатност виртуелним еквивалентом уличних протеста.
Они се заправо баве виртуелним еквивалентном уличних протеста, што људима може бити иритантно, исто као и када штрајкају возачи аутобуса па је градски превоз заустављен. Но, тада се увек треба запитати – због чега возачи штрајкају? Код Анонyмоиса ми се не свиђа што су неколико пута објавили нечију приватну комуникацију“, рекао је он.
Иначе, Столмен је прошле године истакао и мобилне телефоне као велику претњу слободи, те рекао да су “мобилни телефони Стаљинов сан” .
Извор: Б92

0 Коментари