"Поздравите краља, за Србију ћемо све урадити"- ове речи после срдачног дочека и сусрета са породицом последњег руског цара Николаја Другог Романова пренео је посланик Пашићу у Србију.
Последњи Романов је, примивши на поклон српску униформу јединице из Врања која је носила његово име, поручио и да ће је "с поносом и гордошћу носити". Рекао је и да "воли Русију, али да му нико не замери што воли Србију јер је она природни савезник Русије на Балкану".
У процесији од места убиства Романових до Јекатеринбурга учествовало је 50.000 Руса
Није последњи руски цар Николај Други Романов ту своју велику наклоност и љубав према малом народу са Балкана показивао само на речима: опште је познато да је савезницима запретио да ће изаћи из рата, уколико не притекну у помоћ Србима на албанској голготи. Сам је помогао Србију у храни и оружју, како би се војска окрепила и ослободила отаџбину. Да није било Романова, који је на мучки и необјављени рат Србима, напао Бугаре, Господ једино зна шта би било с нама.
Последњи руски цар Николај Други Романов је са царицом и своје петоро деце, као и четворо слугу, пошто се повукао с власти и после годину дана кућног притвора, мучки уморен 1918.године. Земни остаци последњих Романова сахарњени су 73 лета доцније, 1991. године, када су пронађене у једном рударском окну, уз све дужне државничке почасти у Петербургу. Руска црква је све недужне, злочиначки уморене чланове царске фамилије, међу којима је било и петоро малолетне деце, прогласила за мученике и свеце. Колико је Романове руски народ волео, сведочи и мит о наводно преживелој принцези Анастасији, који до дана данашњег траје.
Русија, али и цео словенски православни живаљ обележава 400 година Романових, владарске породице из које је и Петар Велики, Јекатерина Друга, Александар Други Мироносац, као и последњи руски цар Николај Други, којег су зверски и без милости са целом породицом и послугом уморили идеолошки заслепљени сународници.
Због осведоченог пријатељства и љубави коју је показивао према Србима, благодарни Срби су одлучили да у Београду подигну споменик великом пријатељу. До сада нигде у Србији није добио обележје, а естрадна уметница Нада Башановић-Зековић, која ради при амбасади Србије у Москви, као и Деса Миленковић, председница Друштва руско-српског пријатељства и Бранимир Ђокић организовали су последњег дана септембра у Руском дому донаторско вече. На добротворном гала концерту у којем су узели
учешће, поред Наде Башановић-Зековић, народни оркестар РТС-а под управом Бранимира Ђокића, Далиборка Стојшић и Миња Субота у улози водитеља, хор "Краљ Петар Први" под управом диригента Иванке Стојков, балерина Милица из Балетске школе "Лујо Давичо", солиста Тања Андрић, глумац Позоришта на Теразијама Ненад Милосављевић, првак београдске опере Александар Стаматовић и Галина Перић изведен је врхунски, богат српско-руски репертоар.
Саветник руског амбасадора у Србији и директор Руског дома Денисов поздравио је иницијативу за прикупљање средстава за подизање споменика светом мученику последњем руском цару Николају Другом Романову и обећао да ће документован снимак вечери одржане у Београду последњег дана септембра обићи свет, као и да ће Русија подржати и помоћи да се овај наум оствари. Денисов је најавио долазак Његове Светости патријарха Русије Господина Кирила у Србију, као и председника Владимира Путина.
У незаборавној атмосфери, прво донаторско вече завршено је песмом свих учесника концерта "Ово је Србија", којој су се придружили и сви присутни у сали Руског дома.
Као да су ово кишно и мрачно вече одлазећег септембра осветлеле звезде: чинило се да су Наташа Ростова, Андреј Болконски и Пјер Безухов посетили Београд.


У публици су примећени новинар Живорад Жика Николић ("Жикина шареница"), некадашња министарка Маргит Савовић, др Паја Момчилов, Драган Тодоровић, личности из пословног света и културе и естраде.
                                                                                           

0 Коментари