Округли сто "Власници овог решења-Локалног плана  акције за децу Земун"  у организацији Удружења "Ево моје руке" са партнерским удружењима, одржана је 4. децембар, 2013, у читаоници библиотеке имају Земунска гимназија. Позив за расправу одговорила да представници и наставници основних, специјалних школа, Центар за интердисциплинарне образовање, Пријатељи деце Земуна и Земун општина чланица Савета општине Владимир Костић, који је уједно и председник општинске радне групе за подршку ЗУП код деце Земуна са шефом Одељење социјалних услуга Вања Станивук.
Седница је предводио Бранко Павловић.
Дебата је отворена за приговоре да је положај дјеце у основне школе представили директор основне школе "Соња Маринковић" Јасмина Филиповић. Она је истакла да је школа некада школске деце био у школи више превентивне услуге, као што стоматолога или логопеда, на пример, и за протеклих десет година као директор оне су елиминисани. Она је похвалила сарадњу својих школа са диспанзер за ментално здравље деце и омладине, каква пример и насељен насељено општина Нови Београд затворен. Филиповић је истакао потребу да се повећа услуге у области превенције, посебно због модела инклузивног образовања.
Смиљана Вујадиновић, основна школа учитељ "Мајка Југовић", рекао је да је ово "крајње време да се припреми пресек стања", који је описан као недовољна у смислу превенције. По њеном мишљењу, повећање броја школске деце са тешкоћама у говору, логопед није довољно, као примарне са равним табанима, сиромашних моторичких способности, са слабијим овладавање основним вештинама, којима је потребна рано праћење одговарајућих здравствених услуга.

"С једне стране имамо неку врсту дечјих права, родитељског права, што је, наравно, злоупотреба, и ми смо изгубили у систему корисних ствари", наводи се у Вујадиновиц.
Она упознао учеснике са идејом актива наставника Земуну да пратимо трендове и делите своја мишљења, закључке и решења, јер сматрају да је стандардизација старих и новоуочених трендове неопходне за било коју одлуку и активности. Она је дала приговоре који се општински одбор интерагенцијско.
Извршни секретар Пријатеља деце Земуна, Милан Елијах Мицко, рекао је да изненадни и значајне друштвене промене треба да повеже институције и цивилно друштво и уобичајена реакција на десити. Он је подсетио да су градске власти у Београду већ усвојила ЛАП за децу, као и неким градовима у Србији. Ови стратешки документи су реакција на веома тешкој ситуацији најмлађих, ради заштите од познатих и нових феномена на свим нивоима у организацији друштва. Можда ови локални акциони планови у себи мора да садржи као неопходне мере за јачање чување деце објекте за децу и стручњака су концентрисане поред школама и локалним самоуправама, јачање друштвених активности, као и сви облици превенције и раног (благовремено) идентификовање проблема у понашању , раст и развој потомства. Поред повећане агресије, насиља, злостављања и занемаривања, присутни су поред класика, у зависности од веб технологијама, а Илија је предложио као могућа мера у оквиру ЗУП повећати број часова физичког васпитања у школама, као и дужи временски доступност школском терену ученика.
Ана Кнежевић ("Ево руке") је похвалио иницијативу ПП имовине земунских основних школа, посебно у погледу
Када је у догледно вријеме очекује да значајно повећа надлежност градских општина.
Драгана Соцанин из Удружења "Родитељ" рекла је она у Земуну цивилног сектора које се баве децом је јак, али недовољно искоришћен. Миссинг интегративни фактор који ће ујединити све снаге друштва од стране државе и невладиног сектора у циљу стварања функционалне мреже. Она је као пример навео савете мојих родитеља, који у београдским општинама није свуда ни конституисан, а, Примерица, у општини Стари Град и саветодавно тело Општинског већа. То ЛАП за децу Земун може бити окупљања тачка око заједничког интереса.
Шеф општинског одељења социјалних услуга Вања Станивук је рекао да је општинска комисија Интерагенцијска група ради. Било је кашњења, она понови, јер је Град Београд, који је требало да плати одштету од својих чланова пркосили њихову надлежност.
Ово је праћено коментарима присутних да је категоризација комисија (ЦЕИ) није довољан за поједине врсте подршке које школа треба да пружи ад хоц и да постоји потпуна и јединствена процена потребних мера. У процесу заштите најмлађи тим морају бити укључени сви учесници Интерресорне групе (ИОП) на здравствену заштиту, социјалне службе, образовање ...

Један приговор је да је позив за округлим столом није одговорио на један члан Општинског Интерресорне комисије, представници предшколске установе "Др Симо Милошевић", Здравствени центар "Земун" и Центра за социјални рад.
Прилика да се представи део онога што чини општину за децу и младе људе добили Вања Станивук, начелник Одељења за друштвене дјелатности. Она је рекла да је у седам области, општина покушава да равномерно и по приоритетима, у складу са својим поверених надлежности, помогну угроженим категоријама ветерана, инвалида и чланова њихових породица, избеглих, прогнаних и интерно расељених лица, социјално угроженим грађанима, укључујући и децу и младе специфичне подкатегорије. Она је објаснила разлоге за кашњење у раду Интер општинског одбора и навео да су општине у складу са овлашћењима која су пренета у њену собу и обезбеђује превоз за децу са сметњама у развоју, као и основне школе, на пример), који редовно помажу најбоље студенте, који је освојио, таленти и освајање конкуренцију, да је општина у сарадњи са институцијама на њиховој територији имплементирати конкретне пројекте и тако даље. Општина и овај пут пружа информације релевантне за припрему ЛПА за децу Земуну, али за буџетске разлога неизвесно када ће подржати његово усвајање на седници Скупштине општине, јер би то значило одговорност за реализацију истог плана.

Како су присутни представници образовних институција и невладиних организација изразили незадовољство због, како су рекли, помањкања добре воље да се ЛАП за децу Земуна истински подржи, помиритељска решење тражено је у предлозима да Општина и цивилни сектор који се подухватио овог посла заједнички од Града Београда траже боље финансирање сектора намењеног деци и омладини. Истакнуто је да има више убедљивих разлога због којих би Земун могао бити прва градска општина која је усвојила ЛАП за децу: има разуђену територијалну нструктуру, рурални, ивични део, као и урбани градски са огромним међусобним разликама. Земун има три "специјалне" школе на својој територији, што захтева планирање услуга за децу и породицу.
Помоћник директора средњих школа за слепе и слабовиде и "Вељко Рамадановић" ....... рекао да ресурс центар школа може да обезбеди рану интервенцију је од великог значаја за дете функционише у своју будућност. Будући да су средње школе пројекат "Вељко Рамадановић" Партнер "ДИЛС" са Здравственог центра Земуна, најранијег лечењу деце са визијом, али у комбинацији могу бити додатно проширена у здравственој установи.
Милан Илија из "Пријатеља деце Земуна", рекао да политичари морају да се вратим више одговорности на локалном нивоу јер флоскула "није у нашој надлежности", рекао је локална власт заиста отежава идеје.
Кроз расправе и смислити одговор на тој општини због изузетно слабе финансије није у стању да плати одређена средства биџетским корисне пројекте, а самим тим и на расподели средстава да се не одлучује конкуренције. Верцо члан земунског Владимир Костић је илустровано чињеницама, уз напомену да за "потрошњу" посебан симболичан новца у структури буџета.

Директор Угриновачка школа "Станко Марић" Радмила Маричић рекао је да општина плаћа само основне превоз, а не средњим школама и не учествује у финансирању специјалних школа (осим за хитне случајеве). Она је истакла да је Инклузивни модел образовања који је у Србији води са децом са сметњама у развоју трпе никакве сметње у учењу, док је особље из "специјалне" школе укључе у редовне о споразуму о професионалној сарадњи. Она је позвала на њега да преживе "специјалне" школе, упркос тренутном статусу који може имати више квалификованог кадра него становника, јер је, према његовим сазнањима, број деце са инвалидитетом расте.
Незанемарљиви је, рекла је Маричићева, и реакција родитеља деце без сметњи.
У овом случају држава, можда, уместо усвајања модела, могло Солон пројекте, сматра директор од Угриновци.
Весна Златаревић из Центра за интерактивну педагогију сумирао претходне расправе о потреби јачања превенције кроз активности будућег Лап: неопходну праћење у раном развоју кроз актинвости подршку за децу предшколског узраста, у фази раног превенције. Она је додала да је сарадња, умрежавање и стратешки савез у оквиру институција, институција и шире потребе. ЛАП за децу Земун Мора да се одмара на прихвата законско решење о инклузивном моделу образовања, засновано на поштовању свих конвенција о људским правима и предвиђају акције које су оставили са извршна.
Едукатор из основне школе "Сутјеска" је представио специфичну ситуацију у овој, како је називају, "Роми" школа, које похађа 80 одсто ученика су Роми. Она је нагласила проблеме са којима се суочава наставног особља у раду са децом: никакву сарадњу са родитељима, али тако лепо са здравство и центра за социјални рад, као и начине на које покушаје приближавање са неким актуелним питањима. Међутим, наставник питао за активније учешће локалне самоуправе, кроз индиректну улогу у повезивању кључних фактора у ромској заједници, у корист укључивања деце у нормалан проток. Тада је констатовано да нема Земун здравствених медијатора, "Сутјеска" има само један асистента, а не би требало да барем још један, што је још један начин да се активно дејство на успех образовног и наставног процеса. Васпитач је више конструктивне предлоге за ромску децу активно укључени у култури, тако да воде позориште или биоскопске представе, на пример.
Члан Савета Земунског Владимр Костић је рекао да је општина кроз најмање две Националног савета чије седиште у Земуну-Ашкалија и Египћана у ситуацији која је најдиректније повезана са и увек учинио. Костић је признао да Земун има мање од других заједница, иако је социјално оптерећена од других и изразио наду да ће се ситуација побољшати у будућности.
Учесници у расправи је истакао да су општине могу припремити и водити медицинску, социјалну и све остале услуге и производе, посебно оне које се односе на децу и породице, које би могле помоћи да се около, јер је то велики проблем за грађане којима је потребан место за окренути.

Ана Кнежевић и овај део расправе сажети у неколико закључака: да је евидентно одсуство социјалних услуга и услуга подршке у Београду и Земуну посебно, а неопходно је да се ојача, да постоји конструктивна стратегија према Ромима, који би требало да буде обавезујућа за једну организацију поверења, који би носе идеје и, можда, пројекте, као и да је стало било коју заједницу, а посебно, деца, не може свести на један дан и пакет од годину дана.
Истакнуто је да је усвајање ЛАП за децу један не боли да општине треба да узме у обзир своје постојање и њеном заједнички развој и усвајање соталих испред испред градских општина. Што се тиче материјалне подршке, неки кораци у повезивању са финансијерима је на недавном Сајму повезивања са пословним сектором.
"ЗУП млади нису узети у обзир младе људе са инвалидитетом, на пример, и ми сматрамо да је план недостаје неки" прескочио "циљна група, ми бисмо, отварањем само таквом диксусија, у мери у којој је то могуће, желели да избегнемо", рекла је Ана Кнежевић.

Бранка Павловић обавестио учеснике округлог стола са структуром будућег ЛАП за децу Земуна у изградњи. Она ће имати уводни део, са статистику, закључака и образложења потребе за стратешког документа за разматрање деце, и деловима здравствене заштите деце, социјална заштита од најмлађих и право на породични живот, културу, спорт и рекреацију, одељци који се баве заштитом деца из дискриминације, насиља, агресије, злостављања, занемаривања, трговине, просјачења и свих облика трговине децом, као моја најмлађа учешће у доношењу одлука о својим правима и статусу. ЛАП би се дотакао бројне теме, са амбицијама да не прескочите било циљну групу социјално осетљивих (етничких мањина, деце са сметњама у развоју, са акцентом на родну равноправност ...). У документу који руководи правце деловања у циљу побољшања услова за живот и развој деце у Земуну тежио у свеобухватности и захтева учешће свих у виду неке врсте јавне расправе, која подразумева могућност предлагања, којом предложеним решењима, додатке, промене и сугестије.
Наравно, неопходно је да се определе за одређени идникаторе утицај у спровођењу ЛАП, који морају бити предвиђене у овом документу, али за примену наведених кључних релевантних статистике и индикатора.

Округли сто је отворен резултати дискусију у сегменту образовања, образовања и одлучивања, и нада се да ће у блиској будућности, у једном од планираног изјасне и здравствене заштите, социјалних радника и особља у предшколској установи "Др Симо Миошевић", као и приватне вртиће.

0 Коментари