UNHCR PREPORUČUJE ZAPOČINJANJE PROCESA UKIDANJA IZBEGLIČKOG STATUSA ZA
IZBEGLICE IZ HRVATSKE
Ženeva, 4. april 2014. godine - Agencija za izbeglice Ujedinjenih nacija danas je izdala preporuku da se započne proces prestanka statusa izbeglica raseljenih iz Hrvatske tokom 1990tih. Skoro 20 godina nakon prestanka sukoba u bivšoj Jugoslaviji, okolnosti koje su dovele do raseljevanja su se iz temelja promenile. Regionalna saradnja je intenzivirana, došlo je do dobrovoljnog povratka, različite etničke grupe pokazale su kako je miran suživot moguć, a sve je očitiji i napredak na ekonomskom i političkom planu.
Klauzule o prestanku izbegličkog statusa integralni su deo Konvencije o statusu izbeglica iz 1951. godine. Njima je predviđen prestanak izbegličkog statusa onda kada nastanu suštinske i trajne promene u zemlji porekla i kada više ne postoje okolnosti koje su dovele do raseljavanja. Mnoge zemlje koje su primile izbeglice takođe su velikodušno odobrile prijem u svoja državljanstva izbeglicama iz Hrvatske. Zaštita koju predviđa međunarodno izbegličko pravo stoga više nije potrebna. Neki od izuzetaka predviđenih preporukom UNHCRa odnosi se na svedoke ratnih zločina. Prestanak izbegličkog statusa primenjuje se samo na izbeglice, a ne na one koji su interno raseljeni unutar svojih država.
Zemlje koje su primile izbeglice iz Hrvatske sad im mogu ukinuti izbeglički status na osnovu sopstvenih procena stanja u zemlji porekla. Preporuka UNHCR-a je da prestanak izbegličkog statusa stupi na snagu do kraja ove godine. Sve države koje su pružile utočište izbeglicama iz Hrvatske imaju mogućnost da ovaj proces produže do kraja 2017. godine. U ovom trenutku, u regionu živi 49.056 registrovanih izbeglica iz Hrvatske, od kojih su skoro svi etnički Srbi.
UNHCR takođe preporučuje i dalje unapređenje Regionalnog procesa nalaženja trajnih rešenja koji su zemlje u regionu dogovorile u cilju rešavanja problema raseljenosti. Proces uključuje i Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP), koji ima za cilj da obezbedi stambena rešenja za 27.000 porodica izbeglica i interno raseljenih lica u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.
"Jasno je da većini ovih izbeglica iz Hrvatske više nije potrebna međunarodna zaštita, ali mnogima je i dalje potrebna pomoć. UNHCR pozdravlja čvrsta uveravanja koja je dobio od svih država i donatora koji učestvuju u toj inicijativi da će se i dalje angažovati u Regionalnom procesu nalaženja trajnih rešenja." rekao je Vinsent Košetel, direktor Biroa za Evropu Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija.
Uspešna integracija bivših izbeglica je dugoročan proces koji se nastavlja i nakon prestanka izbegličkog statusa. Izazovi na Zapadnom Balkanu odnose se na mogućnosti manjinskih grupa da ostvare prava na zapošljavanje, stanovanje, pristup javnim uslugama i infrastrukturi te da prevaziđu diskriminaciju. UNHCR ostaje opredeljen da državama koje su primile izbeglice pomogne u sprovođenju preporuke o ukidanju izbegličkog statusa.
Tekst preporuke dostupan je na www.refworld.org/docid/533d813f4.html
.

0 Коментари