У Идвору, родном месту Михајла Идворског Пупина, у истоименом дому који је завештао мештанима и сународницима, 9.октобра 2014.године на 160.годишњицу рођења великана светске науке одржани су 35.Октобарски сусрети проналазача, под покровитељством председника Србије Томислава Николића и у организацији Пупинове задужбине, Фондације "Младен Селак" и општине Ковачица.

На велики јубилеј окупили су се пријатељи, научници, уметници, државни чиновници, представници удружења-једном речју, сви поштоваоци дела великог Банаћанина. У првом реду председник САНУ Никола Хајдин и некадашњи савезни премијер Драгутин Зеленовић.
На позив општине Ковачица, свечаности се придружила делегација општине Вевчани из Македоније, одакле је пореклом бака великог научника, Пупа, од које је потекло презиме породице.
Годину јубилеја општина Зрењанин прогласила је годином Михајла Идворског Пупина,што су учиниле и многе високошколске установе из Новог Сада и осталих војвођанских градова.
СО Зрењанин је на изгласала одлуку да име моста који се гради од Земуна до Борче буде "Мост Михајла Идворског Пупина".
Подсетимо да је ова иницијатива потекла из Земуна, из Удружења грађана "Земунска прича", које је са истомишљеницима из Покрета "Напред Банат" пре две године поднело иницијативу Комисији за именовање тргова и улица града Београда, а ових дана се на њу позитивно одговорило. Сада је сасвим извесно да ће се мост звати по великану из Идвора!
На почетку програма емитован је кратак филм о животу Михајла И. Пупина, а на сцену изашла трупа Регионалног центра за таленте из Панчева, која је ово дело, по мотивима научникове аутобиографије "Од пашњака до научењака", овенчане Пулицеровом наградом, реализовала.
За председника Одбора за обележавање 160.годишњице рођења Михајла И. Пупина именован је проф.др Бранко Ковачевић, декан Електротехничког факултета у Београду, док су радно председништво 35. Октобарских сусрета проналазача чинили академик Ђорђе Шијачки, Никола Стојшић, Милан Божић, Душко Белић и Ђуро Борак.
Минутом ћутања одата је пошта недавно преминулом оснивачу Фондације "Младен Селак", која промовише дело великана из Идвора. У кратком филму приказани су најважнији изводи из Селакове биографије, која у многоме подсећа на животни пут његовог научног, моралног и патриотског узора.
У кратком обраћању Селакова ћерка Невенка Дедић обећала је да ће породица њеног оца учинити све да Фондација настави са својом вишедеценијском мисијом.
Присутнима је о делу научника светског гласа из Идвора говорио Александар Белић, заменик државног секретара за науку и технолошки развој.
У име домаћина председник општине Ковачица Кришан Мирослав истакао је да се о Пупиновој задужбини, Народном дому, музеју и спомен кући свакодневно стара општина и АП Војводина: "Михајло Пупин је све дао Идвору, који је волео највише на свету, и својој Отаџбини, сада је дошло време да и ми узвратимо Михајлу Пупину", закључио је први човек општине Ковачица.
Председник "Фондације Младен Селак" за Србију Милан Божић подсетио је на 35 година одржавања Иновацијског друштва кроз Октобарске сусрете проналазача.
Божић је истакао допринос Фондације промоцији Пупиновог дела: објављивање илустроване аутобиографије "Од пашњака до научењака" у 10.000 примерака, која је подељена школарцима Србије бесплатно како би се упознали са делом и патриотизмом овог великог српског лобисте и конзула, захваљујући којем је Отаџбина територијално добила Банат приликом кројења граница после Великог рата. Фондација, као и многи великани, међу којима најагилније Милош Црњански,  настоји да се Пупинова аутобиографија, као што је то у Америци, уведе у обавезну школску лектиру. Подржава иницијативу да нови мост у изградњи који ће спојити Срем и Банат, Земун и Борчу, добије име "Мост Михајла Идворског Пупина", као и да своју бисту поред Николе Тесле испред Електротехничког факултета у Београду добије и великан из Идвора.
За изванредан допринос развоју Иновацијског ддруштва, замајца привредног развоја, Фондација је обезбедила пет врста одликовања.
Пупинову медаљу добили су академик Драгољуб Живојиновић, мр Иван Бошњак, Љубиша Пашић из Републике Српске, проф.др Слободан Петровић, Братислав Новаковић, Саво Вуковић из Љубљане и Народни музеј из Панчева.
Златну медаљу "Тесла-Пупин" добили су проналазачи Радиша Микић, Остоја Рајић, др Јосип Влаховић из Штутгарта, физичар проф.др Иван Дојчиновић и др Станиша Распоповић.
Симићеву награду легендама Иновативног покрета добили су Јован Србобран, новинар Раша Петровић и Слободан Стојковић, патентни инжењр из Београда, који је присутнима донео добре вести да су потврђена 92 патента Михајла Идворског Пупина! (Јавност је баратала бројем од 87).
Медаљу "Младен Селак" за најбољу књигу добио је Миливоје Дошеновић из Новог Сада за чак шест електронских издања и пет штампаних наслова "Михајло Пупин", која је дељена на поклон вуковцима српских школа и на 400 страна текста се може не само читатаи на Дошеновићевом вебсајту, већ и добити на поклон.
Златну медаљу "Младен Селак" освојио је петочлани тим Електротехничке школе из Београда за апликацију-дидактичко средство, млади иноватори Страхиња Јанковић, др Зоран Зорић, Регионални центар за таленте "Михајло Пупин" из Панчева, војвођанске "Петнице".
Одлуком Месне заједнице Идвор за почасног грађанина родног места Михајла Идворског Пупина проглашен је инжењер Никола Стојшић из Новог Сада.
Додељене су награде победницима међународних и републичких такмичења из науке, историје и језика; Марку Шушњару, Александру Милошевићу, Огњену Тошићу, Даници Зечевић, Жељку Арсићу, Николи Булатовићу, Стефану Симићу, Стефану Павловићу, Вањи Сенеши, Андријани Бека.
Полагањем венаца на бисту Михајла Идворског Пупина, посетом изложбе у анексу комплекса Народног дома и родној кући великог научника, вишечасовна светковина најбољих српских научника, иноватора и проналазача, од којих је највећи број данас на раду у иностранству, обележавање 160.годишњице рођења једног од највећих Срба је завршено у никад бројнијем и живљем родном селу Идвору.
Величанствена слика ђака који су се сликали уз бисту и испред велелепног здања Народног дома, високо дрвеће пуно гнезда рода, колске запреге жутог тек убраног кукуруза, призори богате банатске јесени и велико славље најбољих, сигурно би радовали и грејали срце једног од највећих синова српског рода у чију се част 9.октобра толико света сабрало!.

Михајло Идворски Пупин је био почасни грађанин Бледа. Академија иноватора ове словеначке општине позвала је госте Октобарских сусрета проналазача на своју свечаност која ће бити одржана 19.октобра 2014.године у част великог научника.

У дводневној посети општини Ковачица била је делегација македонске општине Вевчани, предвођена председником Цветомиром Угриновским. Вевчани, одакле је Пупинова бака Пупа родом, потписали су Протокол о сарадњи са Ковачицом 2010.године. 
Договорено је гостовање поставке Наивне галерији Вевчанима и Охриду, разговарало се о привредној сарадњи.
На манифестацији "Вевчанско културно лето 2014" 3.јула Пупинову аутобиографију представио је др Павле Митревски који је објавио три књиге о великом научнику на македонском  језику.

Геније примењене науке

Пупин је био практични научник; његова су открића заснована на посматрању и закључивању како неке природне процесе применити за побољшање стандарда и услова живота, на добробит човечанства, истакао је у свом говору Александар Белић, заменик државног секретара за науку и технолошки развој.
Његово највеће откриће, пупинови калемови засновани су на једностанвим моделима, јер је он велико знање учинио примењивим на општу корист.
Пупин је у Америци први увео науку и основао институције: коморе, друштва, НАСУ, отац је модерних телекомуникација открићем телефоније и телеграфије, трећи факултет на свету за електротехничке науке у Београду основан је уз његову неизмерну помоћ, рекао је на обележавању 160.годишњице рођења великог научника Милан Божић, председник "Фондације Младен Селак" за Србију.

0 Коментари