У пространом холу ОШ "Светислав Голубовић- Митраљета" 27.фебруара 2015.године одржана је свечана академија поводом стогодишњице Великог рата под називом "Немојте нас заборавити".

У богатом, разноврсном и надахнутом програму, посвећеном пре свега школарцима, али и њиховим родитељима, учешће су узели ђаци ове школе, женски вокални ансамбл КУД-а "Батајница", као и драмска уметница Весна Станковић која је извела монодраму "Милунка" о незаборавној хероини Балканског и Великог рата, Милунки
Савић.
Генерацијама које долазе приказана је трагика и величина српског страдања за ослобођење у Првом светском рату. Од великана Гаврила Принципа и његових сабораца из "Младе Босне"до пријатеља српског народа попут др Арчибалда Рајса и бројних лекара и медицинских сестара који су спасили на хиљаде живота рањених и изнурених бораца, као што су др Елси Инглис, др Изабела Хатон, Евелина Хаверфилд, Флора Сендс, али и велика српска сликарка Надежда Петровић.
Прикладним језиком и документованим материјалом испричана је прича о српској Голготи у којој је малена Србија, супоростављајући се надмоћнијем непријатељу изгубила трећину становништва или 1.247.000 душа. Изнета је истина о зверској освети Аустроугарске над Србљима, која је спороводила масовна хапшења и "још 20 начина истребљења непокорног народа". Посебно су документована зверства почињена у Мачви у којима је нестало 40-50 села, о чему је светску јавност подробно известио велики пријатељ, чије је срце похрањено на Кајмакчалану, др Арчибалд Рајс.
Страшни непријатељ била је и епидемија пегавог и трбушног тифуса, шпанске грознице и маларије, које су однеле 150.000 жртава.

У албанској Голготи десеткована је српска армија, а "Плава гробница" је највеличанственија химна страдалницима "Прометејима наде, апостолима јада", како је велики песник Милован Бојић записао.
Спомени на величанствену епопеју српске војске посејани су од Чешке, преко Румуније, Холандије, Француске до Албаније, Македоније, Грчке и Туниса, поред многобројних у ослобођеној Отаџбини.
Своју монодраму, коју је написала по животопису хероине Милунке Савић, одликоване највишим домаћим, али и страним одличјима за храброст,којој су се дивили и напријатељи, а поштовали Франш Д`Епере, генерал Шарл Де Гол и адмирал Гепрат, извела је глумица Југословенског драмског позоришта Весна Станковић. Живот Српкиње која је породицу, Отаџбину и српство до последњег даха узвисивала на пиједестал највиших вредности, дубоко је гануо публику-брисала се суза. Поред своје ћерке, Милунка Савић је од скромне плате чистачице у поратном периоду одгајила и неколико десетина усвојене деце!
Уз подсећање на највеће победе, уз химне победника које су изнуреним ратницима жељним завичаја давале крила, ОШ "Светислав Голубовић- Митраљета" одржала је вансеријски историјски час за памћење!

0 Коментари