Дуга зима полако пуца по свим шавовима.

Треба се припремити за промену. (Данас-сутра грануће сунце...)
Депресија, килограми, промене расположења, малокрвност-кренимо у сусрет проблемима и решимо их пре него што пређу у акутна стања.
На дохват су нам биљке, утолико пре што је и наступило време васкршњег поста, зар не?
Започните дан млаком водом, да спере ноћ и поврати течност организму-млаку да је организам не би додатно "загревао", већ "примио" одмах.
Доручкујте обавезно.
Онда може (наравно да не мора) цигарета уз кафу.
Aко осетите вртоглавицу кад устанете из кревета, можда је претпролећна анемија закуцала на врата: лако се решава шољом чаја од семенки или листа коприве. Само будите упорни.

Дугу зиму, исхрану сиромашнију зеленишом, боравак у затвореном простору, али и стресове, тугу -схватите као пратећи симптом промене циркадијалног ритма- симптоме, надам се благе депресије и умора потиснуће мало труда из домаће кухиње.
Саветујем да прошетате до пијаце или маркета (често је на акцијама јефтиније): купите неколико шаргарепа, главицу белог лука, ким, ако буџет дозвољава орахе, неко хладно цеђено уље, пар цвекли, један целер. Нарендајте поврће, благо га посолите и поуљите по жељи, зачините кимом, с пар ченова ситно исецканог белог лука, шаком сецканих ораха-идеално би било да увек при руци имате теглицу млевеног ланеног семена и сусама (интегрални је много скупљи, али садржи 15 пута више калцијума од обичног-ни ја доскора нисам знала да постоји) и опскрбите организам витаминима и омега три масним киселинама за којима наш мозак гладује-гарантујем одличан учинак!
Дневно сваки оброк можете посути мешавином млевеног ланеног семена и сусама. Јавите како се осећате за десетак дана. Бићете препорођени.
Поврће што краће термички обрађујте.
Избегните индустријске грицкалице: посегните за свежом или сушеном воћком, орашастим плодовима, надокнадиће све што је вашем организму потребно. Здравље је, ипак, најскупље. Између чоколаде или кекса, изаберите што је природа подарила.
Имајте оброке, тако учимо и бебе, зар не? Без смокија, чипса, сникерса, кока коле.
Дневно унесите 8 чаша воде. И ја сам била камила, може се навићи. Очистиће организам боље од било чега.
Цедите воће, а не индустријски произведене каше...
Купите барем штапни миксер-вишеструко ће вам се исплатити. Миксирајте банану, поморанџу, свежу јабуку-додајте нану, босиљак, зачинску биљчицу.
Пустите машти на вољу.
Препоручујем лагану вечеру-интегралне залогајчиће с биљним намазима. 
Праве се лако. Потопе се у воду да преноће (сочиво, леблебија, просо, пшеница, раж, многа за наше крајеве егзотична жита...), ујутру прокувају, оставе у води да
набубре; ако има превише воде, одлити, зачинити (најбоље "Кулинатом натур", без појачивача укуса и додатих хемикалија), додати босиљак, рузмарин, ђумбир, односно укус по жељи, ја обавезно додајем пасту од сусамовог праха (минут-два печен сусам устиним у млину до праха, додам неко од хладно цеђених уља) и, погађате већ, млевено семе лана обавезно- кад ово измиксам испадне згодан намаз за кришку багета. Украсите је колутом шаргарепе, маслином, и-вечерајте до миле воље, иако је општа препорука да вечера буде скромнија од осталих оброка. Као и барем два сата пре спавања.
Воду пијте пола сата пре или после оброка.
Било шта од савета да усвојите, јавите ми како се осећате.
Воли вас, Жанчи

0 Коментари