Да ли сте приметили око себе изненађујуће велики број сумашедших?
Можда још нисте. Обратите пажњу.

Лично, у протеклих пар дана остала сам саблазнута: неколико пријатеља, које дуже време нисам виђала, потпуно ме је запрепастило својим "стањем". Под утиском сам: причају глупости, одевени будибокснама, а нисам сигурна ни да су ме препознали. Били су пристојан свет. Шта им се то догодило?
Сасвим случајно, у посети рођаци која је с дететом у једној београдској дечјој болници, сретох неколико акутних случајева за пријем-неуролошки пацијенти, доведени из школске клупе, одлепили из чистог мира.
Шта се то догађа?
Да ли иког интересује? Не бих се смела заклети.
Међутим, прави расадник лудила, истурена одељења психијатрија су телевизијски студији у којима гостују они који деценијама изврдавају психолошко тестирање за подобност бављења икаквим а некмоли јавним послом. Или се селе с канала на канал, или су заузели бусију у "свом" студију. Не само гости. Као да је у питању зараза, оболели су и многи водитељи.
Без хлеба, жељан игара, народ који је заборавио на пролеће, лепо време и бесплатну шетњу на колико-толико свежем ваздуху, као да прима плату за то васцели боговетни дан немо и беспомоћно прати "селебритије" наше стварности (боље рећи нестварности), како мењају позе, ређе саговорнике и, да простите, про....се све време. Интервјуи постадоше омиљена и уз ријалитије и гранд шоу једина новинарска врста. Ту не могу да се сами са собом потуку, иако се свађају са утварама.
Скромног сам мишљења да се ова зараза с кућних монитора проширила и на гледаоце и да је нова болест добила размере епидемије с којом се сусрећемо на улици и у случајним посетама болницама.
Зато најпре предлажем да учинимо нешто за себе, превентиве ради. Ако се већ не можемо латити радикалног метода да кућне хипнотизере трајно избацимо из својих домова, укључујмо их сврсисходно-даљинским управљамо ми, а не, као што је сада случај, он нама.
У једном експерименту који је седамдесетих година спроведен у Америци, институ који је спровео истраживање, понудио је 1.500 породица 500 долара да се само на месец дана одрекне гледања тв-а. Пристала је тек 21!
О каквој се зависности радило, илуструје податак да је у неколико од њих током прве недеље избила супружничка расправа, завршена тучом. Криза је превазиђена, а епилог: куће сређене и уређене, јер је наједном било времена на претек за одалагане послове; породице су се здружиле и упознале. После експеримента, многи од њих научили су да сврсисходно управљају даљинским управљачем. Могуће је.

1 Коментари

  1. Анониман24. 3. 2015. 10:33:00

    Odličan članak! Predlažem da se organizujemo kao 2000. godinei lupamo u lonce i šerpe kada su na programu "parovi", "farma" ili "veliki brat" jer je intenzitet zaglupljivanja naroda odavno prevazišao ono što je RTS radio u Miloševićevo vreme.

    ОдговориИзбриши