У суботу и недељу, 21. и 22.марта 2015.године у ОШ"Михајло Пупин" у насељу Нова Галеника одржана су екипна и појединачна такмичења београдских основаца у шаху.
Ове године по први пут је једно овакво такмичење, од школских у великом броју школа са територије Београда, преко општинских и окружних, до републичког које следи крајем априла, организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије.
Такмичили су се екипно и дечаци и девојчице, чиме су, сматрају у Шаховском савезу, умањиле шансе неких школа да у укупном пласману за виши ранг освоје и већи број поена. Требало је, према свим такмичарским правилима, тврде упућени, барем консултовати оне који се дуже баве организацијом сличних турнира, како би се селекција што праведније и успешније спровела. Осим тога, преседан је и да партије трају краће него што је уобичајено, 30 минута.
Стога ће Шаховски савез, у циљу унапређења такмичења у току наредних година, што пре ставити примедбе, с надом да ће их слабо упућени организатори уважити и применити на првом наредном.
У идеалним условима које пружа савремена и модерна школа "Михајло Пупин", 240 ученика из  52 београдске основне школе, који су се пласирали на школским и општинским такмичењима, одмеравали су снаге екипно и у четири узрасне категорије.
Обзиром да је Београд округ, а не општина, и да територијално и по броју школа учесница чини трећину учесника такмичења из целе Србије, несразмерно је да из округа са 20 школа, на пример, буде више пласираних него из главног града. Тако ће се на републичком такмичењу наћи мушка и женска екипа првопласираних школа, као и добитници златних медаља у четири категорије-што је такође јако спорно, сматрају у Шаховском савезу.
Од 59 такмичара у категорији првог и другог разреда, најуспешније девојчице биле су Марија Филиповић-Кажинегра, Нађа Радојковић и Јелена Јовановић, а у категорији дечака Арсеније Кошћел, Стефан Вучковић и Борис Станковић. На републичко такмичење пласирали су се само Марија и Арсеније.
У категорији трећег и четвртог разреда такмичило се 62 ђака. Најуспешније девојчице су Звездана Илић, Невена Ђорђевић и Симона Матић, а дечаци Стефан Тадић, Марко Ивановић и Алекса Алимпић. У виши ранг такмичења пласирали су се само Звездана и Алекса.
Од 54 ученика петог и шестог разреда одличја су добиле Јована Срдановић, Јелена Величковић и Катарина Несторовић, као и Огњен Милинковић, Алекса Вујановић и Лука Будисављевић, а за републичко такмичење се квалификовали само Јована и Огњен.
Од 38 ђака седмог и осмог разреда, најуспешније су биле Теодора Ињац, Анђела Васиљевић и Сара Пауновић, као и Владислав Бранковић, Михајло Сарић и Балша Граовац- Видак. На републичко надметање иду само Теодора и Владислав.
Екипне победнице су из ОШ "Бранко Ћопић" из Раковице, "Илија Гарашанин" из Гроцке и "Милан Ђ. Милићевић" из Вождовца. На републичко такмичење путују само девојчице из ОШ "Бранко Ћопић".
У мушкој конкуренцији злато су освојили дечаци из ОШ"Математичка гимназија" из Старог Града, сребро из ОШ "Милан Ђ. Милићевић" из Вождовца" и бронзу из ОШ" Ђуро Стругар" из Новог Београда. За републичко такмичење пласирала се само "Математичка гимназија".
Земунци су подбацили: очекивања није испунила Катарина Несторовић из ОШ "Гаврило Принцип", која се такмичила у категорији пети и шести разред, где је освојила бронзу, недовољно за пласман у виши ранг. Иако је освојио сребро у категорији ученика првог и другог разреда, Стефан Вучковић из ОШ "Раде Кончар" није прошао даље. Бронзано одличје у категорији ученика трећег и четвртог разреда Алексу Алимпића из ОШ "Михајло Пупин" није одвело даље.
Само у две земунске школе, "Гаврило Принцип" и "Мајка Југовића" шах је уведен као изборни предмет. Није лако испунити услове, а у школи-домаћину управо одржаног окружног такмичења, према речима Милоша Пеовића, шах се упражњава кроз такозване "слободне активности".
Које су предности увођења шаха, барем као изборног предмета, иако га многе земље света имају у настави као редован и обавезан, објаснио нам је наставник шаха Војислав Митрић.
"Шах развија најбоље квалитете деце: концентрацију, логичко размишљање и друштвеност. Он је комуникативна вештина између двоје и више такмичара, за разлику од компјутера за којим се може сатима седети сам"- тврди Митрић.
У времену у којем се размишља о многим пошастима које вребају најмлађе и у кући, о увођењу и популаризацији шаха можда треба више и боље размислити.
Додуше, чак ни у рангу интернационалног мајстора шах не доноси материјалну добит, стимулација на такмичењима нема, али шахисти важе за геније сваког доба.

0 Коментари