Kada je izgrađen, 1894..godine, pre 119 godina, hotel "Central" je bio jedna od najvelelepnijih zgrada u Zemunu. Plenio je svojom svedenošću, ali i veličinom. Čak i za to vreme moderno zdanje Franje Jenča, sagrađen po nacrtima arhitekte Hertla,  dugo je bilo najmodernije u gradu i okolini. Oto Jenč će u njemu otvoriti čuveni bioskop sa 500 stolica...Nekad bilo, sad se samo spominjalo. Tavorenje hotela, posebno u doba "tranzicije", kada je zatvoren bioskop, letnja bašta, a vremenom čak i konačište i "bazar" pretvorilo se u agoniju.
Nekada, dok je služio za ponos i centar zabave i kulture
Smešten u samom centru grada, u kulturno-istorijsku celinu "staro jezgro Zemuna", pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika istorije, ovaj vredan spomenik koji čuva više od veka istorije grada, u nemilosti je svih.
30.maja 2015.godine
Neverovatno je da se status ovog objekta danas ne zna. Prodat, kupljen? Kome prodat? Pisali smo svojevremeno o štraju zaposlenih, koji su, zabarikadirani u restoranu, pokušavali da spasu što se spasti da. Čak su i blokirali Glavnu ulicu. No, privredna realnost u zemlji presudila mu je tavorenje.
Ono što je neshvatljivo je da naš grad, vlast, građani-ko već-i ne znaju za njegovu kulturno-istorijsku vrednost, o čemu najbolje svedoče najnoviji snimci njegovog izgleda, bolje reći, propadanja.
"Central" danas
Kako Zavod za zaštitu spomenika kulture i istorije brine o ovom objektu koji pripada "zaštićenom užem jezgru Zemuna"?!?
Zar je ovo zaštita?












http://vanzemunci.blogspot.com/2013/07/blog-post_12.html

2 Коментари

  1. Zana,o Zemunu odavno ne brinu Zemunci pa ih tako ni ne zanima Central,Kapetanija,Panteliceva kuca,Crna Maca.Nemaju uspomene vezane zaCentral,nisu slusali Tomu u basti,u bioskopu nisu gledali filmove sa Festa,sedeli sa devojkom u zadnjem redu a pre bioskopa pojeli visle iz kioska preko puta...Nihove uspomene su daleko u Hrvatskoj a kad nemaju vise svoje ne treba i mi da ih imamo.Pozdrav tebi !

    ОдговориИзбриши
  2. Nažalost, to je činjenica sa kojom se sudaramo na svakom koraku.
    A ko svoje ne pamti i ne čuva, prolazi kao na ovim fotografijama, zanemaren i zaboravljen.
    Znam da bi neki drugi narodi našli rešenje.
    Mi smo digli ruke od sebe.
    Pokušavam da to barem zabeležim.
    U svakom slučaju, hvala na komentaru!

    ОдговориИзбриши