Autobusom se do ostrva Krfa, najsevernije granice Grčke, putuje dvadesetak sati.Prelaze se dve granice, sa Makedonijom i Grčkom. Naoružajte se strpljenjem i dobro naspavajte pre polaska.
Grčka ima izvanredne puteve: auto-putem prema Atini ide se do skretanja levo, prema zapadnoj obali kod Verije. Ovaj novi auto-put jedan je od najlepših u Evropi, osvetljen je celim putem, a kroz blizu tri stotine tunela vodi izlaz na Jonsko more, u luci Igumenica.

Trajekt vozi na sat vremena do ostrva Krfa, atraktivnim vodenim putem kojim primiču bezbrojna ostrva jonskog arhipelaga. Putnike razdragano dugo prate galebovi koji prave akrobacije, kao da podravljaju pridošlice.
A onda se iz vode izdiže ogromna drevna granitna tvrđava, iza koje se beli grad sa bezbroj malih luka i usidrenih brodova. Koliko je grad Krf, glavni grad drugog po veličini grčkog ostrva posle Krita, važan svedoče prekookeanski putnički brodovi, nalik na gradove, sa bezbroj kabina i terasa.
Prema našim odredištima, Dasiji na svega dva kilometra od Krfa, i Ipsosu, udaljenom 15 kilometara od glavnog grada ostrva dugačkog 65 i širokog 19 kilometara, jedva se nazire ostvce obraslo četinarima-čuveno ostrvo Vido na kojem su se lečili srpski ratnici od 1916.do 1918.godine tokom Velikog rata. Tu je i plava grobnica, deo Jonskog mora u kojem su sahranjene desetine hiljada srpskih junaka, postradalih posle Albanske golgote.
Tačkica na vodi ostrvo Vido
Ipsos je turističko mesto koje se pruža duž 2,5 kilometra uzane peskovite plaže. Voda je ovde izuzetno čista i bistra, a preko puta plaže su apartmani, kafići, restorani, barovi, trgovine, apoteka, pošta, banke, sve što gradić ima.
Sredinom juna traju pripreme za sezonu i nema gužvi. Zbog svog izuzetnog položaja koji omogućava da sve bude na dohvat ruke, Ipsos je najatraktivniji mladima, najviše Britancima i Italijanima, kao i Srbima.
Među mnoštvom mesta za večernji izlazak izdvaja se više mesta: Papagalo, Olive, Mohito, diskoteka Monte Kristo, koja još nije upalila svoja svetla za posetioce.
Jonsko more kod Ipsosa bistro je kao suza!
Vlasnici mnogih od ovih mesta su Srbi i sunarodnicima daju popust za piće i hranu. Van Srbije ponašaju se drugačije, i čim čuju srpski jezik obaveste konobara za popust.
Uticaj Vida i seni slavnih predaka?
U svakom slučaju, Grci se prema srpskim turistima ponašaju izuzetno ljubazno. Gradići su besprekorno čisti i uređeni. Ne čudi da mnogi stranci posle penzionisanja veći deo godine provode na ovom divnom ostrvu.


0 Коментари