Već duže vreme nosim ovaj tekst kao neki svoj dug. Možda ima entuzijasta interesenata za temu. Imala sam i idealniji naslov-flexy blogging (upravo sam ga dodala osnovnom naslovu-iza pitanja). Sama metodologija nastajanja ove teme ilustruje ono o čemu sam namerna da pišem.
Naime, dozvoljavam mogućnost da grešim, ali imam pravo da iznesem pretpostavku da google gaji izuzetno elastičan odnos sa autorima sadržaja, posebno blogerima.

Uvreženo mišljenje zaluđenika u SEO zasniva se na uopštavanju i primeni prakse za koju se čini da dobro prolazi i visoko rangira web proizvod. Međutim, donekle kao laik u SEO (koji mnogo čita i razmišlja na ovu temu, ali je ne forsira preterano), i poprilično vešta u pisanju sadržaja u najširem smislu, stičem utisak da je google dobrano olabavio nekada vrlo stroge kriterijume. Oni su i dalje strogi, ali kao nikada propagiraju ideje i originalnost sadržaja, prateći, koliko mogu da zaključim iz prakse najvrednije autore-mislim pri tome na plodne, radne i vešte pisce. Pisanje se može izgrađivati, usavršavati u klasičnom smislu, ali mislim da kada google nekoga doživi kao originalnog pisca, elementarno pismenog ili intutitvno talentovanog za seo "cake", toga propagira i prati, čak i favorizuje.
U tom smislu što pravom autoru ne spočituje iskakanje iz niša, već naprotiv, počinje da podržava autorsku šarenolikost. Uostalom, sve je više, nasuprot već klasičnom i zastarelom mišljenju, šarenolikih pisaca, naizgled izgubljenih u obilju niša kao u lavirintu. Uopšte nije tako, kad se već google pozicionirao maksimalno prijateljski prema najpre originalnom sadržaju, a zatim i autentičnom piscu, kadrom da na jednom ili više web proizvoda vežba ideje, stavove i mišljenja na najrazlitičije teme.
Uskospecifični i specijalizovani blogovi u autorskom smislu dobijaju jedan zaista poseban tretman.
Tako se na njima mogu uspešno miksati sve teme "smiješano", što bi rekao Njegoš.
Pogledajte samo obilje blogova koji iskazuju neka orginalna, polemična mišljenja, bez zauzimanja jasnog stava, o najrazličitijim temama, koji su razvili forume, koji svežinom pokreću; pratite "mrtve" teme, oko kojih se vrti daleko manji broj čitalaca od življih i popularnijih, videćete da se kreću u ogromnom dijapazonu, regrutujući publiku sklonu komentarisanju i polemici. Naravno, nema ih mnogo. Ne mogu navesti linkove, jer sam na takve nailazila, imali su nekakvu magičnu dijalektiku u sebi i istinski privlačili svojim zanimljivim viđenjem stvari.
Intrigiralo je na njima obilje tema i linkova, obilje oblasti. Neko vreme je takav bio, recimo (setih se!) Vidovdan, sada je to svakako Srpski kulturni klub, ima ih svakako još, ozbiljni kritički portali koji se bave svim oblastima ljudskog stvaralaštva.
Birajući tekstove mnogih autora, koji na istu temu polemišu različitim argumentima, oni zaista predstavljaju "hranu za mozak" i vrlo su rado čitani i široko prihvaćeni. Da, takav je i Nova srpska politička misao, ali i toliki jako zanimljivih, još uvek anonimnih autora. Google ih je primetio i jednostavno učestalo propagirao kao sadržaj kojim se diči, kao svojim autorima.
Prema tome, nije više uspešan copywriting, niti vidno istraživanje na određenu temu i serviranje na tacni prestižni podvig. Google počinje da ceni intrigantnost autorskog stava (ili nedostatak stava), sa savršenim smislom za rasplamsavanje polemike na određenu temu.
Piše se o jednoj temi, koja često nema preterane veze sa dominantnim tonom bloga, ili se prekida monotona dinamika, tačnije tematika na koju se prosto oguglalo i prirredi izneneđenje. Google ima načina da svako iskakanje iz klaustrofobije niše nagradi pojačanim propagiranjem,
Primer za ovo daje, recimo, sajt koji se bavi "fenomenima, zanimljivostima, misterijama" Vrteška-širok dijapazon tema se podrazumeva u startu. Kako je "Vrteška" postigla neverovatan broj pregleda za kratko vreme, baveći se, naizgled, isključivo metafizikom, po opštem mišljenju izuzetno nepopularnom i davežnom za savremenike 21.veka? Originalnim autorskim stavom, koji o istoj temi, u više naslova piše iz više uglova, gimnastikom koja se graniči sa akrobatikom da isti sadržaj u više tekstova dobije različite konotacije. U tragičnom naći komično, u komičnom ismejati duh vremena, u navodno konačnom nepogrešivo detektovati besmrtno i vanvremensko-Vrteška je razvila autoritet u znalačkom poigravanju temom i google je tu njenu jedinstvenost nepogrešivo prepoznao.
Dakle, moguće je raširiti granice tema, pogled na njih, a čak i poželjno, izaći iz niše i protegnuti noge po celom stanu. Figurativno. Činjenica je da tu leži jedan novi kvalitet, koji, naravno, podrazumeva i dobru formu, jer što češće ažuriranje web producta se, ipak, podrazumeva.

0 Коментари