Tanja Kukobat, po struci ekolog, održala je 8.juna za učenike četvrtih, petih, šestih i sedmih razreda osnonvih škola "Lazar Savatić" i "Rade Končar" zanimljivo i sveobuhvatno predavanje praćeno prigodnom prezentacijom na temu zagađenja, efekata zagađenja na sredinu i eko-sistem, uključujući čoveka, o klimatskim promenama i efektu staklene bašte, kao i načinima na koje se priroda može sačuvati, a neophodni prirodni resursi štedeti za buduće generacije.
Tokom predavanja učenicima su razjašnjeni osnovni ekološki pojmovi i date ideje kako da i sami čine izbore na korist svoje i generacija koje će naslediti jedinstvenu plavu planetu.
I đaci i profesori su bili veoma zadovoljni predavanjem; progovorila je i dečja radoznalost. Učenici su zamolili da se animirani film "Man" koji pokazuje način na koji se najveći broj stanovnika naše planete odnosi prema svojoj životnoj sredini ponovi.
Ne događa se često da deca ovog uzrasta pokažu interesovanje za materiju kao što su to činila danas na, kao i uvek izuzetnom, Tanjinom predavanju. Njen nastup, između ostalog, nije omela ni ruka u povezu.
Da situacija sa ugroženom ravnotežom na Zemlji ne mora biti tragična, niti izgubljena, Tanja je pokazala na primerima ozelenjavanja krovova, koji su hit u svetu, jer ne samo da ulepšavaju sredinu, već joj pomažu da "prodiše" i izbori se sa zagađenjima, kao i fotografije novih naselja sa mnogo zelenih površina, izvora i životinja.
Zato što je predavanje  bilo zanimljivo, nije se gledalo na vreme, te se o načinima zaštite i očuvanja životne sredine razgovaralo i neformalno.

0 Коментари