Naselje Meandri u Gornjem gradu jedno je od poslednjih građenih po čuvenom jus standardu.
Stanove su u "kiflama" dobili zaposleni u "Teleoptiku", "Galenici", "Elektronskoj industriji Niš", Jat-u, kasnije policija i borci. Između ostalog, od poznatijih stanara Zagorske ulice pamte se pokojni gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović, ali i sin nekadašnjeg premijera Srbije Mirka Cvetkovića, pred čijim je ulazom, dok god je otac obavljao važnu državnu funkciju, dežurala patrola...

Građeno po propisima, u naselju su projektovane i prostrane zelene površine, parkovi, sportski tereni, jednom rečju, mesta za igru, odmor, razgovor, susretanja i rekreaciju.
Tri decenije su učinile svoje.
Pesak u bazenima se ne menja, te roditelji pre brane svojim mališanima da u njih ulaze, nego što služi za igru.
Trambuline su od metala, previsoke za najmlađe, te je bilo dosta povređivanja.
Metalna "žirafa" usamljeno čeka decu, da se s kime porazgovori.
Ni na ljuljaškama i klackalicama nema nikoga.
Ne izlaze ni stari, jer nemaju nikakvu drvenu daščicu da ih zaštiti na betonskim klupama, koje uneređuju golubovi.
Izlokan beton, sa rupama od kojih u najmanju ruku mogu da postradaju nožni zglobovi dok se igra košarka. Vreme je uzelo svoj danak. A pomogli su i ljudi.
Uzalud su stanari postavljali prepreke da se kolima ne okreće na prostranom igralištu, nekada davno punom dece. Vozači bi samo osionije izazivali, a noću priređivali pravcate moto trke, stvarajući buku i koristeći prostor namenjen za odmor kao automobilsku stazu.
Tako su se deca, mladi i stari  iz ulaza u Zagorskoj od broja 14-28 iselili iz svog parka i otišli na sunčanije platoe i terene kod svojih komšija. I dok je tamo neviđena gužva, na prostranoj  napuštenoj površini baškare se siti golubovi...
Pre nekoliko godina stanari kuća iz Sremske ulice dosetili su se da počupaju koševe sa sportskog terena i na njemu parkiraju svoje
četvorotočkaše. Usladilo im se, te sad na platou drže i havarisana vozila, a parkiraju i -čamce! Niko ih ne dira, te osvajaju prostor!
Međutim, stanari su rešili da uzmu stvari u svoje ruke, pozvali opštinsku inspekciju i procesuirali nečuvenu uzurpaciju. Ako sada, veruju, ne stanu u kraj nezajažljivim komšijama, oteće i njihove parkinge, zauzeće sve.
Očekujemo odgovor vlasti, o čemu ćemo vas blagovremeno obavestiti.

0 Коментари