Градска општина Земун
Комисији за доделу признања градске општине Земун 
Магистратски трг 1
Земун



                                                       П Р Е Д Л О Г

За Повељу за грађанске заслуге са медаљом – Заслужни грађанин  Земуна  за 2015.годину предлажем господина Салима Горанца, директора школе „Сава Јовановић-Сирогојно“


                                        



                                                    ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Господин  Салим Горанац је рођен у Глобочици (Косово и Метохија) 1956.године.
Дефектолошки и Фалултет за физичку културу завршио је у Београду и Новом Саду. Стручно се усавршавао и радећи у Институту за ментално здравље у Палмотићевој улици, у школи „Сава Јовановић – Сирогојно“, као и у Хуманитарном удружењу „Помажемо и пружамо љубав“. Био је координатор и аутор више значајних и запажених пројеката.
У школи чији је данас директор прешао је пут од специјалног педагога до разредне наставе.
Омиљен је у колективу, чији је рад значајно унапредио, али и у средини са којом је школа развила изузетне односе и контакте.
За Повељу за грађанске заслуге са медаљом – Заслужни грађанин Земуна за 2015.годину предлажем га у консултацији са његовим колегама и стручним сарадницима у школи, родитељима ученика са посебним потребама и грађанима са којима је успоставио најширу и најкомплекснију сарадњу, спроводећи истинску и успешну инклузију у својој средини.
Сматрамо да је дао изузетан допринос помоћи деци, родитељима, васпитачима  и наставницима Предшколске установе „Др Симо Милошевић“ и основним школама у инклузивном образовању оснивањем бесплатне додатне подршке Стручног мобилног тима (СТМ), јединственог на нашим просторима.
Од свог оснивања 2011.године у рад Тима укључио је 21 стручњака, који су у 12 партнерских основних школа, као и у Предшколској установи „Др Симо Милошевић“-дакле, у раном развоју дијагностификовали сметње у развоју и пружили додатну подршку кроз специјалистичке логопедске и физичко-корективне третмане, али и саветодавну помоћ породицама више стотина малишана са посебним потребама.
Потреба за бесплатном додатном подршком Стручног мобилног тима је све већа, а стучњаци укључени у тим, мотивисани постигнутим резултатима не жале ни време ни труд ван посла које им институционално није плаћено чак ни кроз прековремени рад. Успешнија инклузија, помоћ у савладавању школских обавеза,  значајно побољшана породична едукација за третман својих чланова са сметњама у развоју у кућној средини, која доводи до адекватније адаптације на средину учинила је услуге Стручног мобилног тима школе „Сава Јовановић-Сирогојно“ преком потребом свих наведених учесника у васпитно-образовном процесу. А најзаслужнији за то је свакако директор ове школе Салим Горанац.
И то, наравно, није све. У новом здању школе у Призренској улици од пролетос ради „слана соба“, а истрајно се, захваљујући донацијама Фондације „Драгица Николић“, уређује и „исецелитељски врт“, и планира изградња и опремање дневног боравка у поткровљу зграде.

                                                     


У Земуну, 14.септембра 2015.године                Жана Живаљевић, новинар „Земунских новина“       

ПОДСЕЋАМО ДА СМО
  •  ЗА 2006.ГОДИНУ ЗА ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ЗЕМУНА ПРЕДЛОЖИЛИ ТЕНИСЕРКУ АНУ ЈОВАНОВИЋ
  • 2007. ЗА ЗАСЛУЖНОГ ГРАЂАНИНА ЗЕМУНА ПРЕДЛОЖИЛИ МАРЈАНА КОВАЧЕВИЋА, СВЕТСКОГ ШАМПИОНА У ПРОБЛЕМСКОМ ШАХУ






0 Коментари