Наш познати позоришни глумац Љубивоје Тадић по други пут ће ове године учествовати у обележавању 166.годишњице Теслиног рођења, манифестацији „Теслин дан“ у организацији Земунске општине. То, као и многе друге активности којима је посвећен с огромним жаром, био је повод да са глумцем који је на даскама које живот значе чак 250 пута „отелотворио“ несумњивог генија светске науке, Николу Теслу, обавимо и више од разговора, односно добијемо више од онога што су питања од нашег саговорника тражила...



„Прошле године сам извео један одломак из култне представе Стевана Пешића „Тесла или прилагођавање анђела“, која је на репертоару од 1994.године и игра се већ 18.сезона, имала је недавно своје 250 извођење у богословији „Светог Саве“. Текст Стевана Пешића „Тесла или прилагођавање анђела“ је најбољи драмски текст који сам ја прочитао о Николи Тесли. Читао сам многе текстове о Тесли, и стекао утисак да наш велики писац Милош Црњански није разумео генија, као ни многи наши прозаисти, на онај начин на који је то учинио Пешић.
Тесла је инспирисао и стране писце, али је једино Стеван успео да Теслу прикаже и као научника и као мислиоца, који је имао филозофију 21.века. Приказао га је и као обичног човека, са људским манама и страховима, мукама које прате живот сваког човека. Знамо да је Тесла велики део свога живота провео у оскудици и немаштини, да је, с друге стране, био толико частан да Вестингхаусу врати чек на милион долара, зато што је рекао да је Вестингхаус био први човек у Америци који га је разумео и подржао и он је знао да би га тиме упропастио.






„Однос према Тесли показан је и уништавањем Смиљана у току рата. Као човека који се већ дуго бави проучавањем и истраживањем Теслиног живота, заболело ме је то што је 2006.године, на 150-годишњицу Теслиног рођења Србија предала то право на централну прославу нашим комшијама. Одговорно тврдим да је Теслин рођак Сава Косановић купио себи дипломатску каријеру фалсификовањем изјаве великог научника  како је он „Србин са хрватском домовином“. Тесла није говорио на тај начин.Хрватска домовина се тада није помињала као данас, већ деценијама касније у најстрашнијем контексту за српски народ.


„На Петровдан, 12. Јула у Никшићима, то је у општини Илијаш, је већ десета прослава Петровдана после рата, с тим што је прошле године први пут црква делимично била обновљена. Део Никшићке висоравни био је настањен претежно српским становништвом, почетком рата није имао неких тежих разарања, највећа разарања су дошла на самом крају рата, када је и срушена црква. То што су свештенство и сви они који су се вратили да овде живе урадили је подвиг, те су и нову цркву посветили празнику Петровдану. Годинама су скупљали камен по камен и зидали.
Ја сам први пут био овде прошле године и дошао на идеју да долазим стално, а да се уз богослужење организује и културно-уметнички програм који ће установити традицију. Да доводимо изворне групе, засноване првенствено на мушко женском гласу, а онда старим народним инструментима, гајде или двојнице. Ја ћу говорити лирику Иве Андрића, изводе из народне баштине, „народно јеванђеље“ о питањима живота, смрти, породице, љубави кроз векове и понешто из Нушићевих представа, који савршено познаје наш менталитет, све до сатира које су га и прославиле.





0 Коментари