Agresivna reklamožderska navala banaka nagoveštava tešku krizu u kojoj su se našle na već osvojenom srpskom tržištu. Pošto su orobile svakog iole platežnog građanina, od radnika na minimalcu, do deka i baka, to jest penzionera, banke su uložile, ako je suditi po reklamnom frontalnom napadu na svim tv kanalima, dobar deo profita kako bi iscedile i poslednju kamatu.

Sada daju kredite i prezaduženima-kreditni biro je samo formalnost, pošto se "toleriše" i zaduženost od 60 odsto plate-pionirski se u ovaj poduhvat osmelila "Erste banka". I prošlo je.
Manipulišući osnovnim potrebama i željama, banke nude od 100 hiljada na godinu za "simbolične" iznose-jer ostatak isplate ne znamo ni da li ćemo doživeti, te tako opstaju "na sitno", ali opstaju. Za njih sitno, za deke i bake da dostojanstveno isprate unuke u školu, na more ili im, kako treba, odu na rođendan. I za to danas podižemo kredite.
U moru reklama u kojima banke čarobnim "kešom" vade iz bule, proslavila se "Komercijalna banka"-ponudom potrošačkih kredita koji pater familias-a rešavaju teške muke da se krije od svojih ukućana: nezaboravan je čovečuljak u "maskirnoj pidžami" koji hoda kao senka pripijen uz zid...Muka ga rešava, zna se-"Komercijalna banka". "Ne morate više da se krijete"-poručuje reklama.
Osim novih uputstava osoblju da klijenta koji uđe u banku ne smeju da ispuste, "Komercijalna banka" se proslavila i čuvenom reklamom: "Branko, gde su mi lekovi?", koja prikazuje višečlanu porodicu u kojoj, kao što je i u svakodnevnom životu, reči mir i spavanje znače nedostižan san-dok u pomoć ne uskoči "stambeni kredit "Komercijalne banke", koji dlanom o dlan, rešava sve probleme, pa i stambeni...
A kako novca nikad nema dovoljno, vitalna tašta svom zetu koji je natovaren kao magarac, dovikuje sa sobnog bicikla: "Porke no kredičić?" Ideja "Erste banke" zaista može da zasmeje. Crni humor.
Strahotnu neoliberalnu stvarnost ogoljuju nesmotreno iskrene reklame. Jedna od njih je za prirodni lek za smirenje "Tensilen". Magična pilula ženu i majku dovodi do te mere u red da joj "porodica ponovo predstavlja zadovoljstvo".
To, oprostite, može samo u Srbiji da se prodaje.

0 Коментари