U izložbenom prostoru počasnog gosta 60.međunarodnog sajma knjiga -Ruske Federacije 30.oktobra 2015.godine posetiocima sajma obratio se kultni Zahar Prilepin, koji je potpisivao svoje romane "Porodica", "Patologije" i "Crni majmun". Interesovanje prisutnih da dobiju odgovor na neko od svojih pitanja, na koja je Prilepin odgovarao oštroumno i duhovito, bilo je ogromno.

(Saznajemo da je iste večeri Prilepin "nastupio" i u Ruskom domu i Studentskom kulturnom centru, a da je dan ranije posetio dve novosadske srednje škole).
Izvinjavajući se zbog ličnog ushićenja kojim počinjem izveštaj sa ovogodišnjeg sajma, kao poseban kvalitet, delimično, pretpostavljam iznuđen, preporučujem izložbeni prostor namenjen štampi, tačnije domaćim novinama, koje su dobile priliku da, uz dnevna, nedeljna, mesečna i periodična izdanja izlože i svoju izdavačku delatnost. Biser hale koja uvodi u Sajam je svakako izložba novinarskih karikatura, sa koje smo vam, nadamo se, fotografisali najzanimljivije poruke.

U narednoj hali su se predstavili fakulteti, škole, kao i Beogradski univerzitet. Očigledno je da oštra konkurencija vlada između bezbrojnih privatnih strukovnih visokih  i državnih škola, što se na ovom mestu jasno može videti iz načina na koji su se predstavile budućim studentima.
Promotivni program Sajma koji uključuje i sajamske izložbe, panele i diskusije na teme koje odstupaju od "sadržaja" ovogodišnjeg Sajma knjiga izuzetno je bogat. Novi naslovi predstavaljaju se ne samo u salama, već i na samim štandovima. Prisustvovali smo promociji novog izdanja Fondacije Braće Karić-"Heroine Srbije-Vekovnik" Dragana M. Miloševića.
Štand ambasade Japana
Na štandovima izdavača najveća gužva mogla se, standardno, videti kod "Vulkana", "Lagune", "Delfija", "Derete", "Evrođuntija", "Samizdata", "Čigoje"...sa proverenim autorima.Takođe, standardno, mnogo je autorskih štandova, ali je opšti utisak da sajamska ponuda nikada nije bila oskudnija i da su izdavači pred posetioce izneli-magacine.
Iako će se kase sravnjivati tek za dva dana, opšti je utisak da izdavači imaju razloga da brinu za svoju budućnost. Ukoliko dani vikenda ne poprave utisak.

0 Коментари