"Лагуна" је 2014.године објавила вансеријско књижевно и историјско сведочанство минулих времена, широј јавности  готово непознатог аутора Бранка Чанковића "Чувари тајне Обреновића".
После првог, распродатог, уследило је убрзо и друго издање.
Књига, неумитно, постаје култна, кружи од руке до руке, и тако стиже и до мене.
Изванредно јасно, емотивно и аутентично штиво релативно непознатог писца, о којем се, на жалост не зна више од онога што пише у биографији објављеној на корицама књиге:
"Бранко Чанковић је рођен у Вараждину 1951.године. Од 1963.године живи у Београду, где је радио као финансијски директор Фабрике шећера Београд, а затим и Београдске индустрије пива. Након успешне каријере у области економије, окренуо се станоградњи.
Његов први роман "Рестлови" објављен је 2010.године, и одмах је ушао у шири избор за НИН-ову награду, а "20 сати" је његов други роман." Бранко Чанковић написао је и једну збирку поезије.
Четврта Чанковићева књига "Чувари тајне Обреновића", што својим литерарним квалитетом, епском темом, начином писања који је документаристички концизан и јасан, што значајем теме која се дотакла, остављајући је будућности као судбинску нерешену енигму историје српског народа у 20. веку, осваја награду публике - невероватну читаност. ("Лагуни" свака част због објављивања некрунисаног читалачог хита!) Књига се чита у једном даху и сасвим сигурно никога неће оставити равнодушним.
Она надилази временски оквир и времена којим се бави и доба у којем је настала.
Ако смо мислили да је Стеван Јаковљевић неопозиво мртав, а да је писац "Времена смрти" после овог дела, круне књижевне каријере, уопште имао разлога да ишта дописује, Бранко Чанковић је истински настављач писца "Српске трилогије" и Добрице Ћосића у антологијској фази, и директно се наставља на њих, као нужна карика праве, пуне, уметничке истине, којој факта могу бити само урес и мотив, а не нужно и циљ. Интрига ће свакако остати.
Стручна и академска јавност се још није изјаснила о траговима које за собом оставља роман "Чувари тајне Обреновића", што је само по себи нонсенс...

КО ЈЕ ПАВЛЕ КРСТИЋ?

Роман се бави причом две породице које су се у судбоносним временима нашле на две стране, а којима је заједнички именитељ иста жена. Љубица ће бити и жена партизанског команданта Ристе Капларевића, иако је пуки случај удесио да се уда за његовог рођака по женској линији Лазара Вулевића и роди му сина Бранка, близанце Велибора и Велимира и кћер Даницу. Вулевић је био краљев официр, и, заједно са сином Бранком изгубиће главу од Капларевићеве војске у Кочевском рогу у Словенији. Капларевићи ће спасити најмлађег Велимира, који је у време Голготе "непријатеља" био тек малолетни момчић.
Вулевић ће све време свог војевања, са својим синовима чувати "Симовићев пакет" са важним документима. Тај пакет преживеће страдања двеју породица, које Чанковић описује на невероватно стваран и жив, незабораван начин.
Вулевићи су до краја, не спасивши животе, Велимиру завештали пакет, који ће он поклонити свом спасиоцу, сину Ристе Капларевића, Јовану.
А шта је било у пакету?
После много година, о његовом садржају, у Француској говоре, судбински сплетени, Велибор и Јован.

ДРАГА МАШИН ЈЕ РОДИЛА НАСЛЕДНИКА ДИНАСТИЈЕ ОБРЕНОВИЋ

"Желиш да ти кажем шта су и о коме документа која си ми дао? - кад је Велимир климнуо, Јован је на сто пред себе ставио неколико листова папира исписаних руком. - Има много тога, ово ми је подсетник - насмејао се. - Био си у праву када си казао да мислиш да су документа о Обреновићима - стао је, али ни његов брат ни Вулевић нису реаговали - о Драги Машин, краљици Наталији и Павлу Крстићу, њеном унуку. Почећу од свеске са дна пакета. То је дневник професора доктора Петровића, написан на француском, вероватно да неки неовлашћени београдски читалац не би сазнао о чему је цењени лекар писао. Тај Петровић је био начелник Београдске опште болнице, и био је на дежурству 29.маја 1903. када су пијани и распевани официри довезли тела краља Александра и краљице Драге. Официри су отишли не сачекавши умрлице. Док је у приземљу болнице владала пометња, а у дворишту особље и посетиоци смехом и гласним повицима ширили вест о убиству краљевског пара, он је у пустој мртвачници у сутерену обавио аутопсију младог владара, унакаженог многим дубоким ранама и главе смрскане при паду на камени плочник двора, а потом кренуо да исто уради и са његовом тринест година старијом супругом. Кад јој је исекао и склонио кућни мантил - све је то лекар нашироко описао - и стезник испод, открио се и уздигао стомак жене у поодмаклој трудноћи. Чим је спустио стетоскоп на кожу прекривену скорелом крвљу, схватио је да је дете још живо, као и краљица, али она у дубокој коми, плитког, слабог даха и једва опипљивог пулса.
С амбасадором Француске, кућним пријатељем породице Обреновић, оганизовао је пребацивање краљице у зграду амбасаде, а у њен погребни сандук положио леш из мртвачнице - безимену несрећницу коју су претходне ноћи жандарми пронашлу удављену у шипражју Савамале. Другог јуна, доктор Петровић и лекар француске амбасаде закључили су да је питање сата када ће краљица преминути не долазећи свести, те су одлучили да је породе царским резом, и тако покушају да спасу макар дете. Драга Обреновић преминула је током операције, а дете, мушко недоношче, модро и смежурано, које је једва заплакало после дуге и упорне масаже обојице лекара, преживело је - Јован је остао задихан, дохватио ракијску чашу, напунио је до врха коњаком и једним трзајем испио. - Крајем јула - наставио је преврћући чашу по столњаку - доктор Петровић је био сигуран, по снажном  смеху и још гласнијем плачу гладне бебе, да ће се лоза Обреновића наставити здравим и нормалним потомком. Мушкарчића су, као своје треће дете, у породицу примили и у матичне књиге уписали Димитрије Крстић, професор, књижевник, предавач на париској Сорбони, и његова супруга Јелена, домаћица. У крштеници и осталим папирима пише да је дечак на крштењу добио име Павле. Дневник доктора Петровића завршава се навођењем свих података које је сакупио о догађајима пре и после атентата, о атентаторима, као и о људима који су дете усвојили. Испод последње реченице уписан је датум 7. октобар 1903.
Јован се осмехнуо, задовољно, кад је опазио на који начин га брат и Вулевић посматрају.
- Највећи део докумената из пакета су исечци из француских новина, са сликама и без слика краљице Наталије Обреновић - Александар га је збуњено погледао - растављене - нерастављене супруге Милана Обреновића, Александрове мајке. У многим чланцима после Првог светског рата појављује се Павле Крстић, стасит и згодан младић, прво као средњошколац негде на Западу, па као студент, дипломац, доктор филозофије, бонвиван и радо виђен гост у Бијарицу, Ници и Кану, међу богатом господом без титула. Из новинских чланака сам закључио да су њих двоје, бака и унук, заједно од 1913, али нигде не пише како су се срели и да ли се знало за њихову родбинску повезаност. Временски последњи документ - наставио је Јован - јесте позивница за венчање господина Павла Крстића и госпођице Елеоноре Ротшилд, који ће се спојити - развлачио је Јован шеретски - у свету брачну везу у католичкој цркви Светих апостола у Чикагу. Шта кажете - погледао их је одушевљен, као петогодишње дете пронађено у игри скривања - православац краљевске крви жени се у католичкој цркви - 29.маја 1933, тридесет година после страдања својих родитеља? У позивницу је одложена једна фотографија, снимљена годинама касније, испод божићне јелке, на којој су Павле Обреновић - Крстић, лепа пуначка дама, нешто старија од супруга, и троје деце: двојица дечака - сигурно близанци, и беба светле паперјасте косе, полегла на груди жене. И знате шта пише на полеђини? - застао је правећи непотребну паузу. Испод својих папира извадио је ту црно - белу фотографију, окренуо задњу страну и показао је Велимиру.
- Знаш да не знам француски - подсетио га је Велимир.
- Извини. Пише: "Бако, ово је први Божић са нашом мезимицом и момцима у новој кући у Долини медведа" - последње речи написане су на енглеском. Погледајте датум: 25.децембар 1938. Све је овде, и све документовано: крштенице, венчани листови...Има свега и свачега. Био сам у библиотеци и пронашао да је краљица Наталија Обреновић умрла 1941. у манастиру Сен Дени, а да је сахрањена недалеко одавде, на гробљу Ларди. О Павлу Крстику или Обреновићу нисам ништа пронашао. Верујем да је сва ова документа сакупила краљица бака, и да је то, из нама непознате намере, доставила генералу Симовићу. Шта је он желео да учини с овим, да ли да покуша дворски преврат и доведе Обреновиће на престо, па га је у томе спречио рат, ко би знао. Данас је то неважно, народ се поздравио са династијама и монархијом, а када би се вратили, могли би само да се башакаре и шетају  Србијом. Никад их браћа Словенци и Хрвати не би признали.
- Шта мислиш - после дуго времена чуо се Александров глас - да ли је тај Обреновић жив?
- Могуће, али његова деца сигурно јесу. 
- И шта сада са тим папирима? - питао је Велимир.
- Морамо да их предамо наследницима - уверено ће Александар.
- Којим наследницима, где су они? Документа су важна Србији, можда још више Карађорђевићима, расутим по свету. Велимире, то је твоје, ти одлучи шта ћеш с тим - рекао је на крају Јован.
- У возу, док сам путовао овамо, размишљао сам шта да учиним с папирима ако се утврди да су важни - да ли да их продам, њима неког уценим...
Капларевићи су зачуђено погледали Велимира, а он им је с осмехом показао да се шали.
- На крају сам решио да их оставим вама. Ја имам свој хотел, дружим се с насмејаним људима, бавим се свакодневним животом и немам ни времена ни воље да решавам  историјске загонетке. Јоване, ти живш у центру света, све информације су ти доступне - мислим да ћеш успети да нађеш оне којима то и припада.
Старији Капларевић климнуо је потврдно и позивницу за венчање са фотографијом одложио међу остала документа.
- Па онда нека тако и буде: тајна ће се, како је из мрака изашла, вероватно исто тако у мрак и вратити.
Јован је у наредних месец дана покушавао да, најпре преко америчке амбасаде у Паризу, затим југословенске и француске у Вашингтону, канцеларије за нестала лица Црвеног крста, пронађе Павла Крстика - Обреновића, или његове наследнике; једино што је добио био је допис аминистратора државе Илиноис да за наведено лице не постоје подаци.
Дани су протицали, он се посветио административним пословима око своје пензије, одмах затим и припреми па одласку на тромесечно лечење у бању Сен Мало, тако да је пакет Симовића - Вулевића остао заборављен у кутији за ципеле у гардеробном ормару његове спаваће собе.
                                                                                                            25.5. 1988. Београд

Пакујући гардеробу за одлазак на сахрану брата Александра, у Београд, Јован је редом подизао поклопце кутија испуњених мирисима неношених кожних ципела. Када је с полице повукао последњу, најтежу, отуд је на под испао увезани пакет са Симовићевим документима.
Понео га је са собом у Србију и у последњем моменту, пред сам повратак, успео да га однесе у пријемно одељење Музеја народа Југославије, на Тргу Маркса и Енгелса, и кроз полукружни отвор у мутноме стаклу шалтера преда незаинтересованом службенику, објаснивши да су унутра важни подаци о наследницима династије Обреновић.
Архивар, човек који је морао одавно бити у пензији, пружио је Капларевићу испечатирани реверс о преузетом материјалу: пакету непознатог садржаја, димензија тридесет три пута двадесет шест и дебљине деветнаест сантиметара, увијеном у браон пак папир и увезаном поштанским канапом. Примљени предмет положен је међу тврде картонске корице, заведен под бројем 1988/63/239580 и описан са "Обреновац, деветнаести век".
После неколико месеци лежања на столу стално одсутног историчара-истражитеља, пакет је враћен у експедицију, а одатле послат у магацин број седам и архивиран на највишу преграду друге сталаже десно до улаза, на трећој подрумској етажи музеја." 
                                                     (Одломак из књиге "Чувари тајне Обреновића")

И поред упутстава нико још није утврдио да ли је Бранко Чанковић (можда унук свога у Доњем Градецу устрељеног деде имењака?...) написао фикцију или оставио сигуран траг историчарима!?!







0 Коментари