Koje razmere je FB manija poprimila najbolje svedoči činjenica da se u stvarnim susretima i upoznavanjima pre razmenjuju pozivi za prijateljstvo poslati preko ove društvene mreže nego brojevi telefona. ("Nađi me na fejsu").

Bez obzira što je trajno regrutovao ogroman postotak opskrbljenih odgovarajućom tehnikom i načinom komunikacije, FB, čini se posustaje. Ni nove aplikacije, ni "poboljšanja", ni neprestane dorade interfejsa ne uspevaju da broj novoregrutovanih učine značajno većim od pasiviziranih korisnika FB naloga.
Da li je FB konačno dosadio?

ČEMU SLUŽI?

Bez obzira na ogroman uloženi trud armije mozgova da na platformu privuku i na njoj zadrže korisnike, čini se da i nad carem postoji car. Naime, FB nije neranjiv na viruse niti na hakovanja - a ni jedno ni drugo "vlasnici" naloga ne vole. Upravo ih ta vrsta uznemiravanja navodi na slutnju da, u stvari, nisu bezbedni, a da se, možda, i na samom "fejsu" događa ili može dogoditi nešto nepredviđeno sa svom onom silnom intimom, počev od stavova, misli, komentara, zapisa pa do sasvim ličnih stvari i kontakata koji, smatraju, nisu za tuđe oči.
Iako je upravo FB komunikaciju sa korisnicima razvio do savršenstva, stvarajući iluziju da upravo nad svakim nalogom pojedinačno bdi, personalizovano ophođenje, u suštini, korak po korak izaziva zebnju. Sama pomisao da ih izvesni uvek budni bot neprestano nadzire, upozorava, pita, nudi rešenja, ljude još uvek uznemirava. Teško se mogu odupreti utisku da iza tolike revnosti "nešto" ne stoji. A kad postanu podozrivi, pod sugestijom da svaku objavu neko može da prati, strah nekontrolisano razvija svoje konsturkcije.
Većina čovečanstva želi da planduje na iluziji da je slobodno i teško prihvata ideju da je sve što uradi - a FB je, ipak, slobodno vreme - podložno kontroli, i to u svakom trenutku.

RĐAVA ISKUSTVA

O strašnim iskustvima FB korisnika mnogo se pisalo, do nivoa statistike. O "navučenim" i prevarenim devojčicama, koje su praćene i lako hvatane u zamke perverznjaka, raznoraznim životnim nameštaljkama i prevarama, čak i sa računima. Na lak, brz i relativno moguć način, preko FB su, izgleda, čak i teroristi dogovarali detalje svojih akcija.  (Toliko o onoj kontroli koja obične smrtnike plaši).
Niko, baš niko, poučen nečijim rđavim iskustvom, ne želi (bespotrebne) probleme.
A čim se otvori nalog na fejsu, upozorenja odraslih, ali i prijatelja, postaju pravilo. Od preterane privatnosti, neprikladnosti objava, sve do prave ljutnje ako se u javnost nepromišljeno i bez tuđe saglasnosti puste određene informacije.
A zašto bi neko zbog nemogućnosti kontrole na FB ispaštao u stvarnosti?

KORISTI

Kao i uek i svugde i u svemu i "pravilna" (ako takva uopšte postoji) upotreba FB zahteva dugu praksu i učenje. Pre svega odgovarajuća podešavanja privatnosti kao osnovni filter. Nisu sve objave za javnost.
Iako je mnogo češći slučaj da ćete nesmotrenim prihvatanjem za prijatelja neznanaca doživeti neprijatnosti u inboksu negoli eventualno naći srodnu dušu, ni drugi slučaj nije isključen. Može se naći čak i prijatelj. Prijatelj koji se može upoznati i postati stvaran. Možda i nešto više. Nije isključeno. To je više stvar sreće, nego FB. Može se pronaći i stari, zaboravljeni prijatelj.
Da li vam je ikada palo na pamet na koji način FB generiše listu prijatelja koji vam iskaču u ponudi sa leve strane, ukoliko ste o mestu rođenja, školovanju, pa čak i u svojoj prijavi dali lažne podatke? Šta ako su i oni sebe predstavili kao nekog drugog? ( Šta bi bilo kad bi bilo?)
Koliko i šta sve FB u stvari zna o nama?
Iskoristimo FB da se o nama ( našem radu, proizvodu, delu) sazna i čuje sve što želimo da postane javno i da se zna.
Dok traje.
Čim je postao opšte sumnjiv, neće dugo.
(Do neke nove senzacije.)

0 Коментари