Иако годинама обнављана, дограђивана, ограђена, црква Свете Тројице у Горњем граду поново се поправља. Једном дренирана влага, на тлу изложеном дејству подземних вода, поново је избила испод плоча пода цркве, те ће у наредне две недеље свештенство богослужења одржавати у парохијском дому.

Како сазнајемо, и сами извођачи су били изненађени степеном угрожености темеља храма када су подигли подне плоче.
У току је исушивање подлоге, после чега ће се насути специјали материјали за изолацију од водопропусног тла, али је неопходно да се десетак дана суши како би богослужење у самој цкви могло да се настави.Изолациона подлога ће се покрити подним плочама тек кроз годину дана.
Подсетимо се да су годинама трајали радови на поправци једног од најстаријих храмова у Земуну, чији се трагови бележе у 18.веку.
Према нашим изворима, један деоновца за  радове је издвојила Српска православна црква преко Карловачке епархије којој храм припада, све остало верници.
Протојереј Димитрије Руварац
Изграђена је зграда за паљење свећа и продају црквених потрепштина, летњи сеник, обновљена чесма у порти и подигнут велелепан парохијски дом са великим салама и становима за свештенике.

У оближњој основној школи "Горња варош" чува се црквени реликт из богомоље на чијим је темељима 1842.године свечано отворена барокно-класицистичка Светотројичина црква по плану архитекте Јозефа Фелбера, који је, између осталог, пројектовао и зграду суда у центру Земуна, Магистрат. Дозволе за изградњу верског објекта дао је аустријски цар Франц 1817, а грађена је четврт века.
Црква је добила име по вредној икони Свете Тројице.
Резбарени, позлаћени иконостас је осликао чувени земунски мајстор Живко Петровић.
Mајстор Жвко Петровић
Црква и данас чува старе и вредне ратарске и зидарско-тесарске еснафске барјаке.
Крајем 18.века при цркви је основана Српска школа, у којој је данас Школа за образовање одраслих "Бранко Пешић".
Мало је познато да је црквени хор Светортојичине цркве пре неколико година освојио другу награду на такмичењу православних хорова у Москви.

0 Коментари