Кажу 30.000 људи годишње напусти Србију у потрази за бољим животом. Махом школованих. Стручњак са факултетском дипломом сиромашну државу као што је Србија кошта око 200.000 евра. Губитак није тешко израчунати.

Ако се исељавање настави овим темпом, за десет година ће Србија, услед економске миграције у свет изгубити један Ниш. Или Нови Сад.
У односу на број становника овакав темпо исељавања вероватно не бележе ни земље Блиског истока захваћене ратом.
Одумиру села у непрегледне пустаре - одлазе најупорнији. Остају само они који су закаснили да се покрену. Са њима се гасе огњишта.
Егзодус Срба траје деценијама, а да ниједној власти ни на ум пало није да га, сем пуке приче, заустави.
Све мање оних који оду оде привремено - све их се мање враћа у Србију. А свет прима и бира највредније, храбре за ризик, кадре да се ухвате у коштац са непознатим животом који их очекује.
Некада су одлазили политички непријатељи, немајући шта овде да траже, јер су њима и њиховим потомцима били затворени сви путеви за запослење, стручно усавршавање, напредак.
После пада режима Слободана Милошевића млади и перспективни Срби су се исељавали у иностранство још масовније.
Надлежни никада нису сачинили ни приближно прецизну евиденцију нове српске емиграције.
Дошли смо у време када је сва нада српске омладине упрта у бели свет - тамо их чека рад и јад, али, сматрају, извеснија нада у опстанак него да остану "кући" и чекају посао, довијају се да стекну и одрже породице, сачувају иметак.
Транзиција води само у једном смеру: да Србију ослободи најбољих.
Ово су општа места, позната и малом детету. Не откривамо топлу воду.
О овоме се данима прича на државној телевизији. Има ли теже критике режима који напредује све у шеснаест, а није у стању да понуди наду? Да ли то значи да се државна телевизија, емитујући специјално издање недељне емисије "А сада Рада" посвећено одливу мозгова и осталих - са свих страна, из свих углова 13.децембра у устаљеном гледаном термину, или "Око" сутрадан на исте ноте, отргла контроли? Можда зато што Влада није у стању да уведе претплату на јавни сервис?
Колико прича делује застрашујуће (бар би требало), толико доказује органску спрегу са властима.
Преваже мишљење о бесперспективности опстанка у Србији.
Србија би требало да опусти, баш као њена села. Да у њој остану само они који из ње немају куд.
Да ли је то порука власти преко јавног сервиса?
Обзиром да нема ниједне мере која би наговестила да ће се власт позабавити белом кугом, запошљавањем, стабилизацијом максимално урушеног стандарда, зар је реално очекивати да нам још отворе врата и јасно нам кажу оно што нам желе и мисле: "Идите, за вас овде нема места"?

0 Коментари