Када је Бог створио свет: небо, земљу, реке, растиње и -човека "по лику и обличју своме", првог човека, Адама, сместио је у рај. У чист, богат свет. Хранио се растињем, плодовима биља - на ум му није падало да створи оружје и улови, те лиши живота своје дружбенике животиње, који су му прилазили и јели са длана.
А онда је Бог створио дружбеницу човеку - човечицу, Еву.
Зашто није створио још једног Адама?
И Адам и Ева су пред собом тада имали вечност. Без разлога да и о чему мисле, брину, без потребе да ишта више од датог им знају.
Живећи у рају, пали арханђел Сатана, ушао је у змију, која је преварила ЗНАЊЕМ човечицу, рекавши јој да су и она и њен дружбеник Адам голи. А кад су голи и кад је Адаму Ева то саопштила (колико је само невин, наиван и глуп човек, зар не?) - искушење је, ваљда, било логично? Починили су прародитељски грех. Ускратили су себи живот вечни у божјем рајском врту изобиља. Прародитељским грехом жигосали су своје потомство.
Дакле, кривци за изгон из раја су, ако Библија коју читамо и која је стигла до нас, Боже ме прости, не лаже: ЗНАЊЕ и ИСКУШЕЊЕ.
Значи, знање је оно које нас искушава и, следствено, изгони из раја. Колико сте пута чули: "Блажено незнање". Касно, авај!
Зато што је прва поверовала змији, Ева је кажњена да у мукама пород доноси.
А Адам протеран из Еденског врта, да лови и у зноју лица свога храни себе и породицу.
Шта је још пало на плећа нејакога Адама којему је Ева навукла беду на врат?
Да јој, иако му је загорчала живот, буде господар. Да је воли, облачи, штити, брани, храни - као и заједнички пород, и да се стара да јој удовољава и чува душу како не би поново поклекла пред искушењем, помислила да има боље, те "боље" и заискала. Који Адам не би утекао пред толиким одговорностима?
Света тајна брака, који потиче од наших прародитеља намеће нам питање - јесу ли се Адам и Ева бирали, да ли је њихов "брак", то јест заједница љубави. О томе Библија не говори, то се подразумева. Били су први и једини људи на нашој планети - да ли су имали избора?
Кад су већ децу изродили, кад су напунили земљу својим потомством, шта је нови свет руководило у склапању свете брачне везе: најчешће интерес, зар не? Жене су бирале мушкарце кадре да их збрину, посебно кад децу изроде. Мушкарци су, највероватније, бирали жене здраве и једре за потомство, али и кћери уз које је ишао сигуран родитељски благослов. (Ко је измислио мираз?) Колико све то има везе с љубављу?
И шта се променило откако је света и века?
(Само размишљам...)
Куд` се, како ствари стоје, пред б(м)раком део рај?
Дакле, или рај или мрак.
А онда се и Адам побунио.

0 Коментари