Потрајала је ова зима.
Пролеће се, ипак, као и сваке сезоне, буди. Отвара прозоре, пупољке, шири наше груди.
Треба изаћи из затворених соба, успешно се прилагодити новој сезони.
Пустимо ваздух у своје домове.
Искористимо сваки зрак сунца, постепено и у свакој прилици дуже. Сунце нас регенерише и обнавља. Учимо од животиња - све оне грабе сунчана места и излазе на сунце, то је животни инстинкт.

Погледајмо и како се оне хране: лижу влати нове, младе, зелене траве.
Уведимо у своју исхрану маслачак - најбољи чистач крви и целог организма. Добро је осушити опран и исецкан корен, за чај зими. За чај је добар у сушен лист. Свеж, опран лист, бран на заштићеним деловима, може се додати у салату или јело. Од цевтова маслачка прави се и мед, пун полена, тако што се одређена количина свеже убраних цветова потопи да преноћи у овди, а затим дода шећер по жељи са лимонтусом, добро промеша и затвори у тегле. Корисно окрепљује, чисти и спира масноће и отрове из организма у јесењим и зимским данима.
Пролећу треба прилагодити и остале животне навике. Поред дужег боравка у природи, упражњавати шетњу - много је добро имати мезимца, он ће на тај начин, како ја то кажем (као и зими, и кад секире падају) изводити вас, ако ви нећете њега.
И, наравно, врло је важно опустити се. Постараће се природа. Помаже и одговарајућа исхрана, са много више поврћа него зими. Корисно је понекад прескочити месо, да се организам очисти од животињских токсина, које с њим уносимо у себе.
Ближи се и васкршњи пост, па ко може, корисно је поштовати га из више разлога. Нису наши стари били неуки и дборо су познавали благодети најефикаснијег пролећног чишћења уздржавањем од хране животињског порекла. Предупредићемо и појаву депресије и пролећног умора, готово обавезних пратилаца сезонских промена.
Кад све то прође, можемо прионути на сладолед...

0 Коментари