Најбољи природни пријатељ бубрега, органа одговорних за излучивање отровних вишкова течности у организму, јесте одвајкада гајена и позната житарица просо.

Погодна је за гајење готово у свим условима, те је у старија времена била обавезни усев, коришћен махом за животињску исхрану.
У новије време, популаризацијом здраве и заборваљене хране наших предака, која им је даровала румене образе, крепкост и дуговечност, просо је добио на значају и као безглутенска житарица, идеална против целијакије.
Богатим саставом ретких микроелемената, посебно магнезијума, фосфора и калцијума, просо у тањиру представља идеалну превентиву против умора, одржава срчани мишић и прочишћава бубрежни систем.
Врло повољно утиче на нервни систем, лечи главобоље, идеална је превентива за менопаузу, те је установљено да је неопходна у исхрани жена са ризиком рака дојке, али је ефикасна и у превенцији дечје астме. Због високог садржаја калцијума, добра је за раст, али и остеопорозу. Својим саставом благотворна је и за спречавање настанка камена у жучи.
Мало је позната веза између органа у телу, тако и између срца и бубрега. Бубрези су природни регулатор срчаног притиска. За здравље бубрега просо је лековита намирница.
Познато је много рецепата, али је за све врло важно користити интегралну житарицу, која треба пре припреме да преноћи у води. А онда се може припремати као вариво, самлети у брашно и користити за разноразна пецива, али и као десерт, рецимо за сутлијаш од проса.

0 Коментари