У свечаној сали земунске музичке школе "Коста Манојловић" 21.марта 2016.године представљена је "Споменица 1992-2015" - "Трагом земунског манифеста" Клуба матичне културе Земуна.

"Бити прави Земунац није ствар крштенице, него је стање духа" мото је оснивачког "Земунског манифеста" из 1992.године, под којим је 27.септембра пре 25 лета основано удружење грађана "Клуб матичне културе Земуна".

Кроз овај Клуб прошло је око хиљаду чланова, истакао је председник Светозар Тоза Љубинковић у препуној сали музичке школе. Он се захвалио свима онима који су омогућили да КМКЗ објави ово дело које ће сигурно наћи своје место у будућим проучавањима историје Земунске вароши.
"Споменицу" је почео да пише Бранко Најхолд, али је већи део посла око истраживања документације клуба препустио новинарки Љиљани Зоркић.
Зоркићева је ангажовала вредне и поуздане сараднике, те је, захваљујући тридесеторо помагача, сачињено једно вредно дело, које ће за будућа покољења сачувати истине о времену дугом 23 године.
Један од рецензената, Мирослав Турудић, посебно је нагласио значај "Споменице", која на више стотина страна бележи сва имена чланова Клуба и њихове фотографије.
Један од рецензената ове вредне збирке сећања на деловање Клуба и све његове чланове је и Миодраг Дабижић.
У уобичајено доброј атмосфери коју увек знају да направе највиђенији Земунци, на гитарама су наступили Реља Турудић и Зоран Бранковић, Катарина Новичић, "Земунски тамбураши" и Земунски џез клуб.

Иницијатори идеје о оснивању Клуба матичне културе Земуна били су Браца Огњеновић, Срета Јовановић и Бранко Најхолд.
"Када смо основали Клуб матичне културе Земуна није нам била намера да оно постане "певачко друштво", рекао је на представљању "Споменице" један од њених аутора и рецензената.

Суочен са недостатком архивског материјала из историје Клуба, Најхолд је нагласио колику важност има чување документације и бележење активности.
Најхолд је поновио своје убеђење да КМКЗ мора да се укључи у политику - не као политичка странка, али да треба активно и агилно да чува предање, архитектонско наслеђе и особености Земунске вароши.
Као један од најбитнијих проблема истакао је подмлађивање чланства.

0 Коментари