Безразложно сам се данас чудила броју прегледа једног прошлогодишњег поста на "Земун инфо или белешкама једне Жане" - "Да вам право речем, добро видим". Разлог сам, додуше, укачила у позним часовима, када сам, тешка срца, одлучила да, ипак, бацим поглед на један од "Гњавника": у Земуну ће се, како нам саопштавају медији, градити национални стадион, на локацији Лаудонов шанац. А део моје репортажне шетње покрива и ово земунско знаменито место, у које се службено навраћало искључиво на Ђурђевдан, егзотике ради...

На циганску "обећану земљу" бацили су око градски оци који ће, како сазнајемо, управо овде, у Шанцу, изградити национални стадион капацитета 50.000 места, вредан..., који ће запослити, итд. итд.
Заборавније подсећам да смо некада службено у Земуну активно пратили урбанистичку активност Града Београда, међу којима је Лаудонов шанац заузимао значајно место.
Наиме, реч је о огромној неуређеној површини, једном од градских земунских центара бесправне градње, на изузетно атрактивној локацији, у готово елитном кутку Земуна. ГУП-ом је 2008.године на овом месту планиран вишеетажни комплекс, са подземним гаражама за чувени лаки шински метро, спратовима са трговинским центрима, занатским локалима и, наравно, стамбеним комплексима.
Детаљи из Плана детаљне регулације ове зоне - посебно, јер су у односу на изнето, морале уследити (или ће уследити) измене, почев од намене (спортска никада није помињана) - нам нису познати.
Поставља се, наравно, више питања.
1. На који начин ће се "ослободити" локација?
Наиме, Лаудонов шанац је данас нарастао у прави цигански град, са зиданим кућама у некадашњем "одбрамбеном, за борбу повољно ушанченом појасу" близу насеља. Никле су чак и улице насуте чврстом подлогом у предизборним кампањама.
Проблем расељавања више стотина породица и читавих фамилија се мора решити. Земун Поље?
2. Изградња спортског објекта са предзнаком "национални" - огромних габарита, са пратећим садржајима опасно ће се приближити оближњим кућама и институцијама: поред Геронтолошког центра "Бежанијска коса", тениских терена, у близини су и амбасаде Кубе и Боливије, али и бројне виле - крај је, посебно последњих година, постао неодољив новој елити... Студије о заштити животне средине, дејству буке, геологији терена ће, верујмо, указати на ризике.
3. И, најважније, који су то "Орлови" фаворизована елита српског спорта, кад их глат добија једна Пољска?
Чему национални стадион у стадијуму катастрофалне националне беде?
Или нови "Земун на шанцу"?

0 Коментари