Од 145 оптужених лица пред хашким трибуналом (знам правопис), више од две трећине је Срба, 88, и словима: осамдесетосморо. Хашко тужилаштво оптужило је и 33 Хрвата, девет "Бошњака", осам "Албанаца" (Шиптара) и три "Македонца".

Хапшења су почела од некадашњег председника Скупштине Републике Српске Момчила Крајишника, који је из своје куће усред ноћи извучен у пиџами.
Симу Дрљачу су припадници специјалне јединице СФОР-а убили приликом "хапшења" 1997.године.
Специјалци СФОР-а изрешетали су џип Драгана Гаговића 1999.године - само чудо спасло је шесторо деце која су се с њим враћала с Копаоника.
У Хаг по цену смрти није хтео ни министар унутрашњих послова СРЈ Влајко Стојиљковић, који се 2002.године убио из пиштоља на степеницама Савезне скупштине.
Хаг је већ однео 20 жртава: поред Дрљаче и Гаговића, сазнавши да је оптужен, убио се Новица Јанчић, а од туге за сином и његов отац; наводно обешен у својој хашкој ћелији нађен је некадашњи председник Републике Српске Крајине Милан Бабић, у тамници је преминуо и некадашњи председник СРЈ и Србије Слободан Милошевић; Горан Боровница, генерал Милан Гверо, Здравко Говедарица, Мирослав Дероњић, Славко Докмановић, генерал Ђорђе Ђукић, Јанко Јањић, Никица Јањић, др Милан Ковачевић, Слободан Миљковић, самоубиство је извршио Стеван Тодоровић, без одговарајуће здравствене неге у својим тамницама су умрли и генерали Момир Талић и Здравко Толимир.
На доживотне робије осуђени су Станислав Галић, Милан Лукић, Љубиша Беара и Вујадин Поповић (као и покојни генерал Толимир).
Временске казне на које су осуђени Срби у Хагу ретко су испод 15, а до 38 или 40 година.
Ослобођени су или су против њих повучене отужнице: Јовица Станишић, Френки Стаматовић, генерал Момчило Перишић, Милутин Милутиновић и Мирослав Радић.

Од 33 процесуирана Хрвата, умро је генерал Јанко Бобетко, а ослобођени оптужби или против њих повучена оптужница: генерал Анте Готовина, Влатко Купрешчић, Зоран Маринчић, Иван Чермак, Иван Шантић, Младен Маркач и Перо Скопљак. Најдужа казна на коју су осуђени је 15-20 година робије.

Од девет оптужених муслимана, на слободу су пуштени Насер Орић и Зејнел Делалић.

Од осам оптужених Шиптара, против Рамуша Харадинаја и Агима Муртезија повучене су оптужнице.

Од три оптужена "Македонца" кривице је ослобођен Љубе Бошковски.


Српском јунаку Радовану Караџићу

0 Коментари