Обелодањивање строго чуваних тајни не престаје да потреса свет.
"Викиликс" је објавио више од 200.000 тајних државничких депеша,Сноуден доказао да велике силе шпијунирају све оне које сматрају битним, "панамски папири" сву хипокризију владајућих номенклатура које су себе изузеле од обавеза због којих настрашније прогонe поданике.

Српским језиком речено: они могу све - да не пријаве послове и имовину пре ступања на власт, а онда на власти да наставе да је умножавају чак и утајом пореза држави којом владају и којој су положили заклетву, док најстроже обавезују грађане најбесмисленијим наметима као њиховом основном патриотском дужношћу!
Да ли сте иједног тренутка посумњали да је у панамском пореском рају пословало и наше горе лишће? Ја нисам. Једино сумњам у то да их је свега 28, како преносе медији.
Зашто нисам изненађена? Зашто нико од нас не може да буде изненађен што нас, поред "Викиликсовог" има и на овом списку?
Зато што имам и главу и очи. Зато што их држим отворене, нон стоп. Зато што посматрам, видим, чујем и закључујем.
Можда су "бизнисмени" на списку. Обелодањено је име процесуираног некадашњег директора "Тозе Марковића". Довољно за унутрашњу употребу. Човек је већ пао. Неће повући никог за собом.
Добро знамо да иза свих "бизнисмена" који су "послове" преселили у егзотичне пореске оазе стоје политичари - просто је, кад је на Исланду или у Великој Британији тако, како тек може бити у Србији!?!
Премијер Исланда, и поред огромних заслуга што је ово донедавно економски посрнуло острво ставио на ноге, постидео је и себе самог, те поднео оставку.
Колико се год жилаво бранио британски премијер, прогнозирам да ће пасти. Утврђене земље не праштају ни покушај прећуткивања кривице, посебно не некоме коме су грађани поверили своје поверење.
Из истог разлога - потпуне смрти јавног мнења, плус кукавичлука, тако нешто је немогуће у Србији.
Зато је могуће да се никада не сазна судбина новца који је некадашњи председник Србије Слободан Милошевић, изнео на Кипар.
Зато је могуће да престолонаследник лицитира с државом око астрономског дуга за струју, док за сиротињу по хитном поступку оштре маказе за рачун већи од пет хиљада динара.
Зато је могуће премијерско дискреционо право на потпис пензија Мири Марковић од 15 и Дани Драшковић од осам хиљада евра!
Зато је могуће...Треба ли даље да набрајам или је једноставније да питам - има ли ишта што у Србији није немогуће.

П. С. Да ли је могуће да Срби не могу да се окупе у "критичној маси" као ономад 5.октобра 2000-е - без убачених пара?

0 Коментари