62.Београдски сајам књига, на којем свој "репертоар" излаже нешто више од хиљаду издавача, од чега скоро пола страних, из 12 земаља света, личи на све, осим на празник књиге.
Врло мало издавача успева да прати трендове и обезбеди ауторска права за квалитетне садржаје из историје, науке или светске белетристике.  Зато су на штандовима углавном стара издања, јер је ово прилика да се растерете залихе.
Некада се куповало све, последњих година се тешко одлучује за наслов који се уклапа у буџет.
У недостатку ваљане и објективне књижевне критике, вредности су, наравно, субјективизоване до те мере да је маркетинг у потпуности превагао. Излози диктирају читаност, док у рафовима скривени на читаоце чекају прави бисери - у складу са издавачком политиком најчешће ауторска издања.
Промоција Тање Јовановић и Хаџи Драгише Шоћа
Отуда и на овом сајму поплава штандова попут "Најчитанијег српског писца Љиљане Хабјановић Ђуровић", Весне Дедић и тако даље.
Што се моје препоруке тиче, гласила би: пажљиво загледајте сваки наслов, сигурно ће се по сајамским ценама наћи неколико доступних дела за вашу кућну библиотеку. Посебно бих обратила пажњу на ауторска издања, верујем да их је много који су управо у овој години објавили књигу свог живота. "Катену мунди" по значају, усредсређености на српску причу - историјску и теоријску коју упорно и озбиљно заговарају, издавајам из понуде као врхунску и у погледу садржаја и опреме - посебно што су и за ову сајамску манифестацију припремили капитално издање о ђенералу Дражи Михајловићу, као и занимљиве мапе Србије.
Далеко од помпе, скупих плаћених промоција, али блиски читаоцу су штандови са стрип литературом, од класика до сасвих нових цртаних издања, као и нове издавачке куће које објављују веома тражену и популарну епску фантастику, као што је "Страхор" са понудом "Косингас" и новим насловима. Игнорисани од званичне критике и прегледа култруних програма, ови аутори стичу завидну славу међу многобројном публиком која их готово идолопоклонички прати,а да се нико јавно не осврће на овај феномен.
Традиционално је огромна понуда црквених епархијских издања, али и свег пратећег асортимана, ове године и из Русије и Белорусије, од лекова и мелема, до накита и одеће.
На једном од штандова који ове године, иако скроман по простору кошта читавих 100.000 динара, ИК "Мирослав" промовисала је другог дана Сајма десетотомну монографију "Историја Републике Српске Крајине", капитално дело савремене историографије.
Власници свих познатијих издавачких кућа са ауторима су непрестано на штандовима, не би ли подстакли продају, тако да посетиоци могу видети све оне који у српској литератури тренутка нешто значе.
"Паидеа" Петра Живадиновића је комплетирањем десетог тома Аристотелових списа на српском у преводу Слободана Благојевића највиђенија за издавачки подухват године, с правом, јер овакав екслузивитет себи могу приуштити само велики народи - досада Аристителова дела на националном језику има свега десетак држава.
Много страних гостију, велики број промоција, и неколико дела капиталних за српску историју и културу довољан су мамац за посету Сајму.



 

0 Коментари