Виђен у конкуренцији филмова из прошлогодишње продукције номинованих за престижну награду Америчке филмске академије "Оскар", филм "Бубамара" сценаристе и режисера Грете Гервиг изазива, углавном, позитивне реакције публике.
Радња филма смештена је у Сакраменто и прати одрастање тинејџерке која се потписује као "Бубамара", а коју игра Рејчел Броснан, већ овенчана "Златним глобусом" за улогу у "Малерозној госпођи Мејзел".
Припадајући средњој класи, која у данашњем свету илити Америци, незадрживо тоне у кризу и сиромаштво, маргину, "Бубамара" не преза да лажима остане у токовима. Бежећи од истине да живи у свету суровог опстанка (либералног капитализма) зависног од посла и плате, главна јунакиња овог филма судариће се са младеначким фрустрацијама, емоцијама и вредносним судовима, који у њеном животном добу, као и код њених вршњака, опасно клизе у хазарде сваке врсте.
Гервиг прави попречни пресек трамповске Америке, која посрће суочавајући се са тешкоћама материјалне егзистенције. Лик "Бубамарине" мајке, која чврсто стоји на земљи као једини стабилни хранилац породице, са оловком у руци непрестано сводећи кућне финансије, надвисује карактеризацију лабилне и нестабилне тинејџерке. Шта тек рећи за оца који остаје без посла, борећи се са вишедеценијском депресијом у коју води "амерички стил живота"?
Осим чињенице да је борба непрестана и да су сви чланови друштва најразвијеније земље на свету принуђени да се сналазе за опстанак, кандидат за овогодишњег "Оскара" не нуди никакав нови увид или слику. А и она је већ толико пута виђена и у свим другим кинематографијама, западно, па чак и пре источноевропским, да готово ничим не завређује пажњу гледаоца. Осим ако је, јурећи за опстанком, заборавио на историју - филма.
Ако мене питате, жали Боже времена, а ако вам је жао страћених сат и по времена, прескочите "Бубамару", како год прошла у Лос Анђелесу.

0 Коментари