Испоставило се да су се многи глумци показали успешнијима као режисери него као глумци или најмање подједнако добри у обадве улоге. Осим Шона Пена, имењака Конерија, Клинта Иствуда, почетну тезу у потпуности је потврдио нови случај - Бен Афлек. Један безизражајни глумац, познатији као бивши муж Џенифер Лопез, у свом првенцу "Град" (Сити), код нас преведеном као "Град лопова" подједнако је солидан и као режисер и као носилац главне улоге  софистицираног пљачкаша Дага Мек Реја из чувеног Чарлстауна, иначе града поменутих-лопова.

Акциона драма, снимана крајње динамичном камером, која доприноси ефекту пуне драматике, има врло необичну радњу. Пратећи организовану банду, која је наследник својих родитеља у старом  занату, Афлек гради причу засновану на истинитим догађајима који су својевремено потресали Америку.
Врло организовани и уходани пљачкаши узимају за таоца директорку једне банке, а "инжењер" стратегије, американизовани Ирац Даг Мек Реј проверава сећања ослобођене девојке и ризике да их препозна и пријави ФБИ. "Надзор" прераста у романсу.
Иза пљачкаша стоји несрећно детињство и он у новој вези проналази своју будућност.
Међутим, догађаји му неће ићи на руку и он ће, да би остварио слободу, морати да освети своје родитеље који су пали као жртве и Мек Рејових налогодаваца, напусти град и девојку коју  воли и промени свој живот и станиште у сенци смрти своје банде, момака са којима је иначе одрастао у Чарлстауну.
Режисерски првенац Бена Афлека баца ново светло на глумца којег нисмо у довољној мери познавали, који уме да уђе у вишеслојност приче и модерне пљачкаше учини јунацима животних драма из којих су настали или које су наследили. Модерна режија сурове приче, од углађеног дечка Џенифер Лопез открива нам одраслог момка и то момка с којег је тешко скинути поглед. И пажњу. Ваља запамтити. Следећи филм Бена Афлека чекам с нестрпљењем, како бих тестирала своје судове. А овај препоручујем.

0 Коментари