Далеке 1978. године, 18. децембра, пре 32.лета, дакле, а некако истовремено са чувеним аустријским "Кобрама", италијанксим специјалним антитерористичким, те шпанским јединицама за специјална дејства и ондашња СФРЈ формирала је своју Специјалну антитерористичку јединицу, скраћено САЈ.
Елитна јединица југословенске, па потом србске полиције, познатија под скраћеним именом САЈ у многоме је допринела да грађани ове наше мале заједнице мирније и безбедније спавају.



На други дан Светог Николе, а првог радног дана у недељи, 20. децембра 2010. године, поводом обележавања 32.године од оснивања ове елитне полицијске формације за бробу против тероризма и организованог криминала, у бази САЈ-а у земунском насељу "13.мај" опело шеснаесторици погинулих припадника Јединице у рату и миру одржао је епископ хвостански Атанасије Ракита са свештенством, после чега су црну гранитну плочу са именима Миланка Пејовића, Воје Туђића, Салиха Хасановића, Радоице Ивановића, Милана Јовановића, Радета Радаковића, Горана Чечарића, Славише Марковића, Радована Алексића, Предрага Милосављевића, Огњена Петровића, Драгослава Тадића, Горана Живадиновића, Славомира Бојанића, Александра Пантовића и Милета Вукотића открили председник Републике Србије Борис Тадић и први потпредседник Српске владе и министар полиције Ивица Дачић.
У присуству званичника, војних представника из иностранства, представника дипломатског кора многих земаља рапорт председнику Тадићу подено је командант САЈ-а пуковник Спасоје Вулевић.
У својим говорима су и Дачић и Тадић истакли потребу кадровског и техничког јачања САЈ-а у броби против пошасти савременог доба, међу којима тероризам и организовани криминал заузимају прво место. Сложили су се да се ова борба мора одивјати у сарадњи са регионом, као и Европскомм заједницом.
У седмоминутном филму приказано је најважније о САЈ-у; бази са базеном, игралиштима, теренима, бројним такмичењима која се организују у "13. мају", најважнијим акцијама.
Командант САЈ-а уручио је плакету председнику Тадићу, као и припадницима једнице који су у њој провели 10, 20 и 30 година.
У бази САЈ-а је 2010. године одржан Први државни полицијски вишебој, а европско превнство "Борба витезова" које је окупило 1.200 учесника из 43 земље током септембра проглашено је за најбоље организовану манифестацију ове врсте у Европи у години која је за нама.

0 Коментари